Home > Izegemse rouwtherapeut Mieke Deltomme brengt boek uit over verlies van huisdier

Izegemse rouwtherapeut Mieke Deltomme brengt boek uit over verlies van huisdier

Geschreven op 1 september 2020 om 14:54 door Mario De Wilde

Het nieuwste boek van de Izegemse rouwtherapeut Mieke Deltomme is zopas van de persen gerold. Het boek luistert naar de titel ‘Dicht-bij-me-boek’, een werkboek voor jongens en meisjes bij overlijden van hun huisdiertje. Mieke: “Het kwam tot stand op vraag van heel wat ouders. Ze vroegen me hoe ze kunnen omgaan met het verdriet van hun kind nu het huisdiertje is overleden. Papa’s en mama’s zijn oprecht bezorgd en stellen me allerlei vragen: “Is het normaal dat mijn kind zoveel verdriet heeft?” en “mijn kind huilt plots om opa, hij is nochtans al zolang geleden gestorven. Ik snap het niet,” “hoe troost ik mijn kind?” De papa’s en de mama’s zoeken naar manieren om er te zijn voor hun kind. Zelfs in de winkel werd ik onlangs aangesproken door de bediende. Terwijl we nog wat staan te kletsen komt haar dochter huilend de winkel binnen. Ze wonen boven de winkel en ze stort zich ontroostbaar huilend in haar moeders armen. Ze heeft zo’n groot verdriet om het heengaan van haar hondje, twee maanden geleden. De moeder probeert haar te troosten.”

Ze maakt zich grote zorgen en stelt zich luidop de vraag of het gedrag van haar dochtertje wel normaal is. Ze weet dat ik rouwtherapeut ben en neemt de gelegenheid om haar zorgen met me te delen. Daar op dat moment weet ik: nu moet ik toch eens dringend het Dicht-bij-me boek afwerken. Ik ben al een aantal maanden bezig met het  werkboek voor jongens en meisjes bij overlijden van het huisdiertje, en er is duidelijk nood een werkboek. Ouders willen hun kind heel graag helpen en steunen maar weten vaak niet hoe ze dat moeten doen. Ze zijn bang iets verkeerd te zeggen en zitten gevangen in het verdriet dat hun kind heeft. Het doet pijn je kind te zien huilen.

Het werkboek bestaat, zoals bij de andere Dicht-bij-me-boeken, uit heel wat weetjes, opdrachten en gedichten maar ditmaal voeg ik er wist-je-datjes voor de ouders bij. Zo weet je als ouder dat het wel normaal is dat je kind veel verdriet heeft om het heengaan van het huisdiertje. De tranen en het verdriet zijn een uiting van de liefde die je kind voelt voor het diertje. Hoe groter de liefde, hoe groter het gemis en het verdriet als het diertje er niet meer is. En, bij ieder nieuw verlies komen de voorgaande ook terug naar boven. Het is dus heel belangrijk dat je als ouder ook aandacht besteedt aan de voorgaande verliezen. In het werkboek staat ook te lezen hoe je dat kan doen.

Weet je, we weten wel wanneer een rouwproces begint, maar niet wanneer het eindigt. Er zullen altijd momenten zijn waarop je kind zijn dierbaar kameraadje mist en triestig is, en anderzijds zullen er momenten zijn waarop het met heel veel warmte en liefde terugdenkt aan het huisdiertje. Als papa en mama doet het gewoon deugd om te weten dat je kind een normaal rouwproces doorloopt, en dat verdriet er nu eenmaal bij hoort. Daarom ook de vele wist-je-datjes, ze zijn een houvast als je het allemaal niet meer zo goed weet.

Het boek is aangevuld met toffe voorleesverhalen en leuke kleur- en tekenopdrachten. Ze zorgen voor een ‘oef-moment’ want iemand missen is zwaar en uitputtend. Het boek dient als houvast om het diertje dat je kind zo graag ziet dicht bij zich te houden. In het boek is er veel ruimte voor het verdriet van je kind, de opdrachten nemen het stap voor stap mee doorheen zijn of haar rouwproces. Je kind kan foto’s plakken, tekenen, schilderen, schrijven, … de gevoelens de vrije loop laten. Je kind zal voelen dat de pijn en het gemis verzachten. Gesterkt door de herinneringen gaat het op een andere manier door het leven.

 

Het werkboek is voor jongens en meisjes van 6 tot 14 jaar en kan zelfstandig gebruikt worden of samen met papa en mama. Het boek is eveneens een toegangssleutel om over het overleden huisdiertje te praten, ook de opdrachten kunnen samen met papa en mama gemaakt worden. Het boek is vanaf vrijdag 4 september te verkrijgen in de boekhandel. Het telt 106 pagina’s en kost € 29,95.

In deze reeks zijn reeds verschenen:

-Dicht-bij-me boek, een werkboek voor jongens en meisjes bij overlijden

-Dicht-bij-me-boek, een werkboek voor volwassen bij overlijden

 

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.