Home > IVBO start met ophaling aan huis van asbest in Brugge, Blankenberge, Beernem, De Haan, Oostkamp en Zedelgem

IVBO start met ophaling aan huis van asbest in Brugge, Blankenberge, Beernem, De Haan, Oostkamp en Zedelgem

Geschreven op 31 augustus 2022 om 16:07 door Mario De Wilde

Vanaf morgen 1 september 2022 start IVBO met de ophaling aan huis van asbesthoudend materiaal. Dankzij de steun van OVAM kan je dan aan gunstig tarief tot vijf asbestzakken of 1 asbestcontainer per adres laten ophalen. Deze regeling voor ophaling aan huis van asbest geldt voor particulieren, jeugdverenigingen en lokale besturen.

In veel oude woningen of in de welgekende ‘koterijen’ vind je nog asbesthoudende materialen zoals golfplaten, leien, bloembakken… Dit asbesthoudend materiaal wordt best zo snel mogelijk verwijderd. Veel asbesthoudende toepassingen zijn immers in slechte staat: door veroudering of jarenlange blootstelling aan weer en wind komen er schadelijke asbestvezels los. Die kunnen in de omgeving terechtkomen en gezondheidsrisico’s veroorzaken. Elk jaar overlijden minstens 700 landgenoten aan de gevolgen van blootstelling aan asbest. Bedoeling is om Vlaanderen tegen 2040 ‘asbestveilig’ te maken.

IVBO wil daarom een versnelling hoger schakelen en start vanaf 1 september 2022 met een asbestophaling aan huis. Dit project voorziet om grote hoeveelheden asbest aan huis op te halen: inwoners kunnen hun asbest aan huis laten ophalen in plaat- en kuubzakken, op maat gemaakt voor asbestinzameling of in afzetcontainers speciaal voorzien voor asbestplaten, tegen een sterk gereduceerd tarief. Dit project gaat van start in Beernem, Blankenberge, Brugge, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke.

Onze inwoners kunnen via “Mijn IVBO“ op de website van IVBO deze asbestzakken of containers aankopen. De plaatzakken zijn voorzien voor de ophaling van golfplaten: elke plaatzak kan een tiental asbesthoudende golfplaten bevatten. De kuubzakken dienen voor andere hechtgebonden asbesthoudende materialen zoals leien, schouwen, bloembakken. Voor grote hoeveelheden hechtgebonden asbest raden we een container aan. Daarin passen ongeveer 100 grote golfplaten, wat neerkomt op ongeveer 300m². Per adres geeft IVBO twee sets persoonlijke beschermingsmiddelen. Een set bevat een beschermingspak, een FFP3 masker en een paar handschoenen.

“Eenmaal je het pakket hebt aangekocht, kan je het asbesthoudend materiaal veilig verwijderen en de asbestzak of container vullen. Als de asbestzak of container gevuld en goed afgesloten is, worden ze opgehaald door een gespecialiseerde firma.”, vertelt Minou Esquenet, voorzitter van IVBO. “Per pakket betaal je slechts €30. De container kost maar €170. De rest van de kosten, die 90% hoger liggen, worden gesubsidieerd door OVAM.”

Met kleine hoeveelheden hechtgebonden asbesthoudend materiaal kan je ook nog steeds naar het recyclagepark. “Zorg er dan voor dat je het asbestmateriaal veilig verpakt. Dat doe je met de asbestverpakkingen van IVBO die je goed dichtkleeft. Zo komen geen asbestvezels in jouw wagen of aanhangwagen, er komen geen asbestvezels vrij tijdens de rit en ook op het recyclagepark blijft het veilig voor de andere bezoekers, personeelsleden en omwonenden.“, aldus nog Minou Esquenet.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.