Home > Internationale Tweedaagse van Blankenberge met nieuwe start in Brugge en geen Lissewege meer

Internationale Tweedaagse van Blankenberge met nieuwe start in Brugge en geen Lissewege meer

Geschreven op 18 april 2023 om 08:53 door Mario De Wilde

We zijn over halfweg april en de tweedaagse voettocht Blankenberge van 6 en 7 mei nadert met rasse schreden. Het nieuwe concept werd afgelopen vrijdag al voorgesteld aan de vele medewerkers. Het parcours onderging héél veel wijzigingen waaronder een nieuwe start- en aankomstplaats, een 50 km op zaterdag uit Brugge en een 32 km op zondag. Maar dat is nog lang niet alles….
Kastelen, polders, duinen én strand.
De traditionele elementen van de Tweedaagse: parcours met veel variatie zowel qua natuur als cultuur blijven zowel de ervaren wandelaar als wie op zoek is naar een mooie namiddag en mogelijke uitdaging bedienen; een super bevoorrading onderweg en bij de aankomst het typische gebakken visje en een biertje, een badge en/of medaille als herinnering. Op de start- en aankomstplaats, vanaf dit jaar het Maerlant Athenium, zal tijdens de
Tweedaagse bruisen en baden in ambiance voor jong én minder jong. Daarnaast ook het internationale aspecten blijft zichtbaar met IML, een delegatie van Kroatië, Taiwan en Japan. Misschien wel de meest besproken verandering is de wijziging van de start- en aankomstplaats. Deze is vanaf dit jaar in het Maerlant Atheneum, ook de plaats van voorstelling zodat de medewerkers al eens konden kennismaken met de nieuwe locatie. Deze verandering is hoofdzakelijk omdat het opzetten, inrichten en afbreken van de tenten op de Grote Markt een quasi onmogelijke logistieke uitdaging was zowel qua vrijwilligers maar ook qua inrichtingen en vooral financieel. Maar ook het parcours onderging een zeer groot aantal wijzigingen. Zo zorgen de organisatoren voor meer variatie: landschappen, bezienswaardigheden, verkeersvrije wegen vormen de leidraad. Wie al vaak meegewandeld heeft zal deze keer heel wat nieuwe stukken én bezienswaardigheden ontdekken.

Verder meer uitdaging met een stevige 50 km op zaterdag met Brugge als startpunt. De 50 km werd een eerste keer ingevoerd tijdens de vorige Tweedaagse – de 50ste, al van 2019 geleden – en aan de hand van de feedback die we dan kregen werd dit duidelijk gesmaakt door velen. Op zondag vervangt men de 42 km door 32 km zodat
iedereen nog voldoende tijd vindt om bij aankomst na te genieten en zich niet de voeten van onder hun lijf moet “wandelen” om tijdig thuis te geraken ’s avonds. Én ook meer verrassingen. Door de 50 km vanuit Brugge te laten vertrekken heeft men een nieuw en veel groter arsenaal van mogelijkheden om het parcours afwisselend en boeiend te houden.

Parcoursmeester Peter Norro: “Op zaterdag zetten we vooral in op de polders en op zondag mikken we dan meer
op strand en zee. Al die nieuwigheden en veranderingen van parcours hebben ook gevolgen waaronder veel nieuwe/andere rustposten. Deels omdat er enkel traditionele horecazaken niet meer bestaan, deels omdat ze niet meer op het nieuwe parcours kunnen ingepast worden. Zo komt ook dit jaar de Tweedaagse Voettocht niet in
Lissewege. Maar wat dit jaar niet is, kan volgend jaar misschien wel.”
Zaterdag: kastelen, bomen, polders en plassen
“We doen op zaterdag heel wat mooie nooit eerder aangedane locaties aan. Zo passeren we het Boudewijnpark, Tillegembos met het kasteel van Tillegem, kasteel van Tudor, kasteel van Beisbroek, de Koude Keuken en de Meetkerkse moeren. Verder genieten we ook van het pittoreske Meetkerke dorp, domein Polderwind, Groenwaecke en het natuurgebied Uitkerkse polders. Dit natuurlijk afhankelijk van het parcours. En Zuienkerke, dat zal bruisen zoals vanouds met het vele volk, prondelmarkt en animatie.”
Nieuwe wandelweg Belgium Pier wordt ingewandeld door de 7 km
Voorzitter Vera De Waegenare: “De 7 km raakt spijtig niet tot in Zuienkerke, maar we hebben super nieuws dat zij de nieuwe wandelweg van de Belgium Pier zullen kunnen inwandelen.
Zondag: strand, duinen en (duin- en zee)bos.
“Na al het ge-”polder” op zaterdag veranderen we type uitzicht en richten we ons op strand, duin en (zee- en duin)bos. Alle wandelaars trekken over de Wrakhoutbrug naar Sunpark Harendycke. We blijven vlakbij de kust en genieten van de verfrissing in de “Bosjes van Wenduine” en de vernieuwde Westhinder op het strand. Wie nog een stuk verder westwaarts trekt, geniet van het historisch centrum van De Haan en de langste afstand ontdekt na de Duinbossen de nieuwe vuurtoren, annex uitkijktoren, van Guillaume Bijl in Vosseslag.
Een digitaal parcoursplan
Er wordt beweerd dat bepaalde wandelaars grote stukken van het parcours met de ogen toe konden afleggen. Dit jaar zal een goed parcousplan belangrijk zijn. Naast de vele typische groene Tweedaagse Voettocht-pijlen die de weg wijzen, zal ook het plan digitaal beschikbaar voor op de eigen smartphone via een app (RouteYou).
De blijvers: internationaal, animatie en ruime bevoorrading
Maar niet alles verandert! Wie aan de Tweedaagse Voettocht meedoet, zal niet enkel de zee zien maar ook de zee proeven met een heerlijk gebakken visje. Ook voor onderweg voorzien we allerhande gratis bevoorrading met eierkoeken, peperkoek, allerhande fruit, waterbedelingen en een biertje. Voor wie niet genoeg zou hebben zijn er ook nog de verschillende rustposten waar zeker allerhande te koop zal worden aangeboden.
Badge en medaille
Voorzitter Vera De Waegenare: “En als blijvende tastbare herinnering zorgen we, traditioneel, opnieuw voor een unieke badge en medaille. Naast het vele lekkers staat de Tweedaagse Voettocht ook voor sfeer en ambiance. Op de nieuwe start- en aankomstplaats wordt er van start tot aankomst ambiance voorzien op en naast het podium. Voor de jongeren voorzien we springkastelen en een heuse kinderdisco. En voor wie niet bang is van een likje verf ook schmink en glittertattoos, gekke kapsels maar ballonenplooiers, deze laatste speciaal voor de ouders die de verf er niet moeten
uitwassen tegen de volgende schooldag. Voor de minder jonge deelnemers zorgen voor continu vermaak op en rond het podium met Dsco Noah op zondag en de coverband “Little Crazy Pony Band” op zaterdag – een band van wandelaars die na het wandelen van de Tweedaagse zelf zullen zorgen dat de andere deelnemers ook even hun pijnlijke voeten vergeten – en Disco Noah.
Internationaal
Voorzitter Vera De Waegenare: “De Tweedaagse Voettocht blijft internationaal gaan en verwelkomt traditioneel de vele IML wandelaars met op zondag een podium moment voor die wandelaars die een speciale medaille verdienen. Kroatië komt met een ruime delegatie zorgen dat we al het moois wat hun land en streek te bieden hebben nog beter leren kennen, en dit zowel op als naast het podium. Onze studentenuitwisseling met het Japanse Minamiboso bestaat ondertussen ook al meer dan 25 jaar. We mogen met veel genoegen een delegatie uit Japan, onder leiding van de burgemeester van Minamiboso, ontvangen. We verwelkomen opnieuw allerhande internationale wandelaars en delegaties waaronder een grote delegatie uit Taiwan.”
Vrijwilligers
Voorzitter Vera De Waegenare: “Om dit allemaal mogelijk te maken en iedereen te kunnen bedienen, zowel op de rustposten als op de start- en aankomst hebben we vrijwilligers nodig, véél vrijwilligers. We hebben altijd op een grote schare mensen kunnen rekenen, maar voor o.a. de verschillende controleposten zoeken we nog een aantal helpende handen voor een paar uur, een halve dag tot een dag. Wie ons uit de brand wil helpen mag zeker nog contact opnemen met de organisatie op info@2daagse.be .
Inschrijven
Inschrijven kan nog tot 1 mei en dit via de website www.2daagse.be

 

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.