Home > Internationale Fotobiënnale Oostende gaat (vanaf 4 september) zeker door

Internationale Fotobiënnale Oostende gaat (vanaf 4 september) zeker door

Geschreven op 17 mei 2021 om 14:16 door Mario De Wilde

Net als de uitgestrekte duinen en de Noordzee zijn Oostende en kunst onbetwistbaar met elkaar verbonden. Na onder andere Theater aan Zee, Cultuurcentrum De Grote Post, Street art festival The Crystal Ship, Filmfestival Oostende en het vernieuwde James Ensorhuis zet Oostende nog meer in op cultuur. De Stad aan Zee pakt komende nazomer uit met een internationale fotobiënnale, waarbij diverse binnen- en buitenlocaties ingepalmd worden met hedendaags en conceptueel fotografisch werk. Het evenement vindt plaats van 4 september tot en met 24 oktober 2021.

In de nazomer van 2021 organiseert Oostende een gloednieuw visueel spektakel: de Internationale Fotobiënnale Oostende. Het fotofestival loopt van 4 september tot en met 24 oktober 2021 en loodst je langs het DNA van de stad, waar je op diverse binnen -en buitenlocaties kunt genieten van verrassende foto-exposities.

Curatoren Stephane Verheye & Yvon Poncelet haalden inspiratie voor het thema uit het werk van bekende Oostendse koppen, James Ensor & Léon Spilliaert – beiden boegbeelden van het symbolisme – waarbij verbeeldingskracht of fantasie niet leidde tot een bepaalde stijl maar wel de nadruk heeft gelegd op innerlijke, irrationele ervaringen. Dit riep een sfeer op van dreiging en mysterie. Bij vele kunstfotografen kan men deze onheilsverwachting en mysterie  terugvinden. Het is een wijze van benadering die een zekere onrust verbergt. (ON)RUST, het verborgen thema van deze fotobiënnale.

Elk fotografisch werk in de Internationale Fotobiënnale Oostende zal dat thema op een unieke, eigentijdse en eigenwijze manier weerspiegelen.

De klepper van de Internationale Fotobiënnale Oostende is geprezen Belgisch kunst fotograaf Marc Lagrange, van wie nog nooit eerder vertoond werk te zien zal zijn in het Fort Napoleon. Ook werk van Vincent Lagrange – zoon van Marc Lagrange – zal geëxposeerd worden tijdens deze fotobiënnale. Tijdens dit gloednieuw cultuur evenement kun je ook kennis maken met internationale artiesten en talent van eigen bodem, zoals o.a. Ruud van Empel (NL), Charlotte Mano (F), Aisha Zeijpveld (NL) en Filip Dujardin. In Mu.ZEE stelt Julie Scheurweghs (geboren in Oostende) nieuw werk tentoon. Haar reeks ‘Birth of a Mother’ gaat over moeder worden.

“Oostende is een echte cultuurstad met heel wat gevestigde waarden zoals bijvoorbeeld Theater Aan Zee, Filmfestival Oostende en ook ons Cultuurcentrum De Grote Post. Aan de hand van deze fotobiënnale willen we de bezoekers tonen dat onze stad een echte inspiratiebron is. Dit geldt voor vele historische kunstenaars, maar ook voor heel wat hedendaagse kunstenaars is Oostende een muze waar ze naartoe getrokken worden. De selectie weerspiegelt onze ambitie om dit evenement een vaste plaats te geven in onze evenementenkalender”, aldus nog burgemeester Bart Tommelein

In totaal zullen bezoekers zich kunnen verwonderen aan conceptueel fotografisch werk van 29 fotografen. De twee belangrijke binnenlocaties, Fort Napoleon en Mu.ZEE, worden verbonden door een indrukwekkend parcours met een waaier aan exposities. Het parcours loopt ook langs 6 galeries. De buitenlocaties (alsook de galeries) zijn gratis te bezoeken, voor de binnenlocaties kun je binnenkort tickets reserverenvia de website van Visit Oostende.

Foto’s © Ruud Van Empel, © Filip Dujardin en © Charlotte Mano

1 reactie

Bernette Wostyn
Geschreven op 2021-05-27 15:24:39
We zijn er klaar voor!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.