Home > Infoblad De Sirene in Middelkerke bestaat dertig jaar en dat werd gevierd

Infoblad De Sirene in Middelkerke bestaat dertig jaar en dat werd gevierd

Geschreven op 14 juli 2022 om 08:02 door Mario De Wilde

Zopas viel het nieuwe nummer van het gemeentelijk informatieblad De Sirene in de bus. Intussen zorgt het blad precies 30 jaar voor alle mogelijke info naar de bevolking toe. “Het zorgt voor een uitstekende relatie met de bevolking dat hiermee een inkijk krijgt wat reilt en zeilt binnen het gemeentebestuur en wat er in onze mooie gemeente te beleven valt”, stelt burgemeester Jean-Marie Dedecker.

Eind de jaren 80 droomde burgemeester Julien Desseyn ervan om de bevolking, via een informatieblad, nauwer te betrekken bij het reilen en zeilen van de gemeente. De uitvoering van de opdracht bleef door de toenmalige persdienst steeds uit. Toen de burgemeester de sjerp doorschoof naar Frank Verlinde, maakte deze meteen werk van het informatieblad. “Kan het niet binnen de eigen persdienst, dan maar even zoeken naar een externe oplossing, iemand die deze taak naar behoren kan invullen”, wist de kersverse burgemeester Verlinde in mei 1992 op tafel te gooien binnen het schepencollege. Toen viel de naam van Georges Keters, journalist uit deelgemeente Lombardsijde. “De raadsleden Marc Deschacht en Marc De Jonghe polsten ons om te zien of we zoiets zou kunnen realiseren. Samen met het schepencollege kwamen we tot een akkoord en op 16 mei 1992 werden we aangesteld als freelance-PR van de gemeente met de taak een gemeentelijk infoblad op te starten. We kregen hierbij heel wat steun van waarnemend secretaris Pascal Van Looy, Jean-Paul Mares en Toerismeschepen Luc Dedecker. We kregen carte blanche met die vereiste dat binnen de kortste keren het blad op tafel moest liggen”, vertelt Georges Keters (79), intussen al met pensioen maar vandaag als freelancer nog steeds actief binnen de horeca en het toerisme.
30 jaar De Sirene
Op 1 juli 1992 viel het gemeentelijk informatieblad De Sirene voor het eerst, zij het als Nieuwsbrief, in de bus. De Nieuwsbrief werd naderhand om de drie maand aangevuld met een uitgebreid en volwaardig infoblad Vandaag viert men de 30ste verjaardag, blad dat op poten werd gezet door journalist Georges Keters, die tevens de naam De Sirene bedacht. “Wijlen burgemeester Frank Verlinde speelde zeer kort op de bal. Doe wat je wil, maar maakt dat het in orde komt. Een naam voor het blad? Zorg dat iedereen het kan binden aan Middelkerke. Gezien onze gemeente al jaren het symbool van een sirene in haar logo draagt, kozen we voor De Sirene. Het eerste nummer was een nieuwsbrief dat spoedig plaats maakte voor een volwaardig blad. De Sirene verschijnt sindsdien met de regelmaat van een klok om de twee maand. We bleven deze invullen tot in 1997. Intussen werd de functie van perschef officieel uitgeschreven. Aan deze proeven konden we helaas niet deelnemen, wegens ouder dan toegelaten. David Stuyck werd de perschef, boog zich verder met klasse over De Sirene en bouwde het uit tot wat het vandaag is, een mooi kleurrijk infoblad”, stelt Georges Keters die naderhand verhuisde naar de Dienst Toerisme. De Sirene wordt vandaag uitgewerkt door de Dienst Communicatie van diensthoofd Sylvie Vanhoutte, waarbij Frederik Deny de gegevens, verkregen van de diverse gemeentelijke diensthoofden, samenbundelt en verwerkt tot een geheel. Annick Keters (Grafische Dienst) zorgt voor de drukklare afwerking.
Ideale relatie met bevolking
Burgemeester Jean-Marie Dedecker: “Het product De Sirene is een zegen voor onze relatie met de bevolking. Het blad brengt het gemeentebestuur en de bewoners dichter bij mekaar. Openbare werken, tentoonstellingen, festiviteiten van de diverse verenigingen, bib, sport en allerhande clubnieuws, aansluitend algemeen nieuws van onze diverse diensten wordt voorgesteld en uitgelegd. We willen zo transparant mogelijk zijn, zodat onze bewoners het reilen en zeilen van ons bestuur op de voet kunnen volgen. De Sirene is gemeengoed geworden en een volwaardige schakel die ons dichter bij mekaar brengt. Met veel dank aan de pioniers, initiatiefnemer burgemeester Julien Desseyn, wijlen burgemeester Frank Verlinde en journalist Georges Keters. De Sirene is zonder meer een niet meer weg te denken begrip in onze gemeente.”

Foto Burgemeester Jean-Marie Dedecker, Annick Keters, Georges Keters en Frederik Deny met het eerste en het jongste nummer van 30 jaar De Sirene voor.

 

 

1 reactie

Creve Dany
Geschreven op 2023-01-10 14:16:06
Eerst en vooral alle lof en respect voor het gemeente blad DE SIRENE. Als voorzitter van de vereniging KREATIVA graag info hoe wij kunnen vermeld worden in verband met onze tentoonstelling (20 jaar KREATIVA ) in de Foyer van de Branding op 18/19/20/21 mei 2023. Ik vind het belangrijk dat wij in dit mooie blad vermeld worden en wij zullen ons uiterste best doen om hiervan een super mooi evenement te maken . Vriendelijke groeten Creve Dany.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.