Home > Indrukwekkende planktonslierten bereiken morgen onze stranden

Indrukwekkende planktonslierten bereiken morgen onze stranden

Geschreven op 19 augustus 2020 om 12:03 door Mario De Wilde

Afgelopen zaterdag werden in de Belgische Noordzee opvallende oranje vlekken en slierten opgemerkt. In tegenstelling tot wat werd gedacht, ging het niet om chemische vervuiling, maar om een ongeziene bloei van zeevonk, een eencellige planktonsoort. De planktonslierten drijven momenteel richting onze Belgische stranden en kunnen daar dus mogelijk morgen al aanspoelen. Zeevonk is op zich een onschadelijk organisme. Op dit moment is de massa wel al aan het afsterven en rotten. Dat zou mogelijk tot een plaatselijk zuurstoftekort in het water kunnen leiden en tot vissterfte.

Afgelopen weekeinde kreeg de Belgische Kustwachtcentrale een melding van een opvallende oranjekleurige vlek op zee, met daarin enkele dode vogels. Een zeiler had deze opgemerkt ter hoogte van de ‘Buitenratel’, één van de Vlaamse zandbanken. De gerapporteerde kleur kwam niet overeen met de typische kleuren van minerale olie, en de dode vogels wezen mogelijk op een chemisch product. De melding deed bij de Kustwacht dus de wenkbrauwen fronsen.

De Scheepvaartpolitie stuurde een patrouille naar de Buitenratel, die enkele proefstalen nam. Ook een reddingshelikopter van de luchtmachtbasis van Koksijde en een toezichtsvliegtuig van het KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) cirkelden rond om te scannen op eventuele verdere vervuiling. Zowel de Scheepvaartpolitie als de helikopter en het vliegtuig kwamen tot hetzelfde besluit: het betrof wellicht een natuurlijke bloei, weliswaar op erg grote schaal. Het biologisch labo van het KBIN in Oostende bevestigde dat het om noctiluca, ofwel zeevonk ging: een eencellige planktonsoort. De hoge concentraties zijn wellicht te wijten aan het erg warme en rustige weer van de afgelopen dagen. In hoge concentraties vormt zeevonk overdag goed zichtbare oranjerode vlekken die vooral in het voorjaar en de zomer te zien zijn. Bij beroering geeft zeevonk een blauwachtig licht af dat in het duister zorgt voor sprookjesachtige effecten. Hoewel de zeevonk zelf niet giftig is, kunnen zich bij massale aanwezigheid ophopingen van ammoniak voordoen die schadelijk zijn voor het aquatisch milieu

De modelsimulatie geeft aan dat vanaf 20 augustus 2020 restanten kunnen aanspoelen over het merendeel van de Belgische kust, voornamelijk van Nieuwpoort tot Blankenberge. Met een beetje geluk ontsnapt Knokke-Heist dus aan deze slijmerige maar onschadelijke smurrie die hoogstens wat huidirritatie kan veroorzaken. De huid gewoon wat afspoelen onder de douche lost het eventuele ongemak meteen op.

Foto ESA

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.