Home > In Wenduine wordt gestart met de aanleg van vier nieuwe golfbrekers

In Wenduine wordt gestart met de aanleg van vier nieuwe golfbrekers

Geschreven op 5 oktober 2021 om 08:34 door Mario De Wilde

Begin oktober start het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) op het strand van Wenduine de werken voor de bouw van vier nieuwe strandhoofden (in de volksmond golfbrekers genoemd). Deze moeten zorgen voor minder erosie van het strand waardoor minder onderhoud nodig is om de kustveiligheid op peil te houden.  Wenduine ligt op een knikpunt langs de Vlaamse kustlijn. Daardoor is de regio minder veilig bij stormvloeden en is het strand gevoeliger aan erosie of afkalving dan op andere plaatsen. Die erosie zorgt bovendien voor een verhoogd zandtransport richting Blankenberge, met verzanding van de jachthaven tot gevolg. Om Wenduine te beschermen tegen zware stormvloeden bestond de oplossing er tot nu toe in om regelmatig een onderhoudssuppletie uit te voeren. Het strand blijft echter onvoldoende stabiel.

 Structurele en kostenefficiënte oplossing

“Het nieuwe strandhoofdenveld moet het zand beter vasthouden op het strand”, zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Zowel het onderhoud van het strand in Wenduine als de baggerwerken in de jachthaven van Blankenberge bij verzanding vormen een hoge onderhoudskost. Een structurele en kostenefficiënte oplossing was hier dus noodzakelijk. De bouw van de vier nieuwe strandhoofden is goed voor een investering van 8.151.536,29 EUR. Bij de afbraak van de drie bestaande strandhoofden wordt er op een duurzame manier omgegaan met de materialen. Zo gebruiken we een deel van het kernmateriaal bij de bouw van twee nieuwe strandhoofden.

Hinder beperken

Om de hinder voor strandgebruikers te beperken, spreidt MDK de werken over twee jaar, telkens van oktober tot en met april. De werken zijn getij- en weersafhankelijk. Daarom zal weekend- of nachtwerk soms noodzakelijk zijn.

De eerste fase start op 4 oktober 2021 met de aanvoer van al het materiaal. Op 12 oktober starten dan de effectieve werken. In deze eerste fase worden de drie bestaande oostelijke strandhoofden (nr. 4, 5 en 6) afgebroken. Ter hoogte van de Manitobahelling en ten westen van de Van Gansberghehelling komen twee nieuwe, langere en hogere strandhoofden. In deze eerste fase zal de westkant van het strand vrij toegankelijk zijn, behalve een afgebakende werfweg van stalen rijplaten op het strand. Alle werfverkeer zal verlopen via strandtoegang De Cabane.

1 reactie

Lauwaert jean pierre
Geschreven op 2021-10-05 13:00:48
Vind dit heeeeel prachtig..!!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.