Home > In september starten werken in de Dikkebusseweg in Ieper

In september starten werken in de Dikkebusseweg in Ieper

Geschreven op 13 juli 2021 om 10:56 door Mario De Wilde

In de Dikkebusseweg, in het weggedeelte tussen de spoorweg en de Frezenbergstraat, starten in september 2021 nutswerken. Daarna volgen de riolerings- en wegeniswerken. Er komt een gescheiden rioleringsstelsel, een nieuwe waterleiding en een heraanleg van de wegenis met onder andere fietssuggestiestroken. Er is tijdens de werken geen doorgaand verkeer mogelijk in de Dikkebusseweg. Einde van alle werken is voorzien rond eind 2023.

“Een belangrijke invalsweg met onze stad kan eindelijk aangepakt worden. De Dikkebusseweg (deel tussen spoorweg en Frezenbergstraat) krijgt een volledige heraanleg van de wegenis met fietssuggestiestroken, ingerichte parkeerplaatsen met oog op veilig uitrijden van de zijstraten, groen in het straatbeeld en een nieuwe verlichting. Het uitblijven van nieuws over die heraanleg zorgde begrijpelijk voor wat onrust in de buurt. Maar nu staat een strak schema ingepland. Enkel de weersomstandigheden kunnen ons nog parten spelen. Er komt nog een informatiemoment voor de bewoners, over de individuele afkoppelingsplicht van afval- en regenwater, en de timing/fasering van de werken”, aldus Ives Goudeseune, schepen Openbaar Domein

Doel van de werken

Voor de rioleringswerken starten, voeren de nutsbedrijven (De Watergroep, Fluvius, Proximus en Telenet) eerst aanpassingswerken uit aan hun netten. De waterleiding wordt vernieuwd, zowel een toevoerleiding als de distributieleidingen naar de woningen. En ook de gasleiding wordt aangepakt. Deze nutswerken worden zo veel als mogelijk samen uitgevoerd om de hinder en impact op de buurt te beperken.

Nadat de nutswerken voor dan meer de helft gevorderd zijn, volgen de rioleringswerken met de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel om het regenwater van het vuilwater te scheiden. Het regenwater wordt geloosd op het oppervlaktewater en het vuilwater wordt naar een waterzuiveringsinstallatie geleid. Zo wordt de vervuiling van het oppervlaktewater beperkt en worden waterzuiveringsinstallaties minder belast met regenwater.

“Het staat al lang vast dat de Dikkebusseweg een pak verkeersveiliger kan en moet worden ingericht. Niet alleen voor het drukke autoverkeer maar zeker ook voor de vele fietsers die er dagelijks rijden van en naar school, werk … Het slechte wegdek zorgde bovendien geregeld voor overlast voor bewoners. We zijn dan ook blij dat de werken nu effectief door AWV zijn ingepland en kunnen aanvangen. De komende periode zal ongetwijfeld voor hinder zorgen, maar de heraanleg met een nieuw wegdek en ook fietssuggestiestroken, middengeleider en verkeersplateaus zullen de straat een pak aangenamer en veiliger maken”, vervolledigt Emmily Talpe, burgemeester

Planning van de werken

In september starten de nutswerken, die verlopen in 4 fases en zullen 1 jaar en 5 maanden duren. Bij de start van fase 3 van de nutswerken, zal men in de zone van fase 1 de riolerings-en wegeniswerken beginnen. Einde van alle werken is voorzien rond eind 2023. De planning is onder voorbehoud van werk- en weersomstandigheden.

Nutswerken
Fase 1 tussen spoorweg en Tulpenlaan: september tot half november 2021
Fase 2 tussen Tulpenlaan en Capucienenstraat: half november 2021 tot juni 2022
Fase 3 tussen Capucienenstraat en Frezenbergstraat: juni 2022 tot eind 2022
Fase 4 Frezenbergstraat: begin 2023 (15 werkdagen)

Riolerings- en wegeniswerken
In juni 2022 start men met de rioleringswerken tussen de spoorweg en de Tulpenlaan. Een concrete timing over deze rioleringswerken en de heraanleg van de wegenis volgt later.
Geen doorgaand verkeer mogelijk

Er zal geen doorgaand verkeer mogelijk zijn in de Dikkebusseweg, er wordt een omleiding voorzien met omleidingsborden. De doodlopende zijstraten blijven voor bewoners zoveel mogelijk bereikbaar.

Waar er werken zijn, is er hinder. Soms zal het voor bewoners moeilijker zijn om aan hun woning te geraken. Samen met de aannemer wordt er geprobeerd om de hinder te beperken. Buurtbewoners werden al op de hoogte gebracht van deze werken met een eerste bewonersbrief. Wie meer info wenst, kan terecht bij de afdeling Openbaar Domein van Stad Ieper: openbaardomein@ieper.be of 057 239 517.  Via www.ieper.be/wegenwerken blijf je op de hoogte van het verloop van de werken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.