Home > In Kuurne en Harelbeke Nederlands bijspijkeren dankzij stagiaires en vrijwilligers

In Kuurne en Harelbeke Nederlands bijspijkeren dankzij stagiaires en vrijwilligers

Geschreven op 28 augustus 2020 om 08:23 door Mario De Wilde

In de laatste twee weken van de zomervakantie slaan Harelbeke en Kuurne voor het derde jaar op rij de handen in elkaar om het ‘Zomerbad’ te organiseren voor kinderen die thuis geen Nederlands spreken. Zo kunnen zij alvast hun Nederlands wat opfrissen voor de start van het schooljaar. Stagiaires van de lerarenopleiding van Vives zorgen samen met vrijwilligers voor een gevulde dag waarbij sport en spel aan bod komen, met bijzondere aandacht voor het talige aspect.

Voor het eerst wordt er dit jaar in het Huis van het Kind Harelbeke ook een ‘Letterbad’ georganiseerd, voor anderstalige kinderen die starten in het eerste leerjaar. 60 kinderen, geboren tussen 2010 en 2014, die in Harelbeke of Kuurne wonen en/of naar school gaan, zullen op die manier vol vertrouwen in het nieuwe schooljaar kunnen duiken. Gedurende het komende schooljaar zullen voor de deelnemertjes aan het Zomerbad en Letterbad ‘terugkomdagen’ worden georganiseerd zodat het Nederlands ook tijdens het schooljaar een ‘speeltaal’ blijft en niet enkel een schooltaal is. Daartoe werden er in samenwerking met W13 subsidies van de Vlaamse overheid binnengehaald. Met die subsidies zullen de taal stimulerende activiteiten worden uitgebreid, en zal er een vrijwilligersreserve worden opgeleid in samenwerking met hogeschool VIVES. Deze vrijwilligers zullen dan in de komende jaren worden ingezet in taal stimulerende activiteiten in de gemeenten Harelbeke, Kuurne, Anzegem, Waregem, Wervik en Wevelgem.

Bram Deloof – Schepen Sociale zaken: “De zomervakantie kan in een ‘gewoon’ jaar de kennis van het Nederlands bij anderstalige gezinnen al onder druk zetten. Logisch, de dagelijkse oefenmogelijkheden via de scholen stoppen tijdens juli en augustus. Echter, COVID19 zal een nog sterkere impact hebben op deze kennis. Daarom kiest Kuurne resoluut om samen met Harelbeke het project ‘Zomerbad ‘opnieuw te organiseren. Om het extra effect omwille van COVID19 te beperken, starten we dit jaar ook met het ‘Letterbad’. In combinatie met een goede beslissing om het lager onderwijs voltijds te laten starten vanaf 1 september, moet voor 34 Kuurnse kinderen de mogelijkse taalachterstand beperkt kunnen blijven en via de scholen snel terug op niveau worden gebracht. ”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.