Home > In Koekelare is de prevenciecampagne ‘Modder op de weg’ gestart

In Koekelare is de prevenciecampagne ‘Modder op de weg’ gestart

Geschreven op 19 oktober 2022 om 14:37 door Mario De Wilde

In Koekelare werd woensdagmorgen op het landbouwbedrijf van de heer Koen De Schryvere, in de Carrestraat, door gouverneur Carl Decaluwé, het startschot gegeven voor de jaarlijkse campagne “Modder op de weg”. De campagne “Modder op de weg” loopt al meer dan 20 jaar in de provincie West-Vlaanderen en wordt telkens in een landbouwbedrijf voorgesteld.
Focussen op meldpunt om campagne kenbaar te maken
In 52 van de 64 West-Vlaamse gemeenten bestaat er een “lokaal” meldpunt om deze campagne kenbaar te maken, vragen te behartigen en tussen te komen indien nodig. Met de campagne wil de provincie West-Vlaanderen het gebruik van de speciaal ontworpen verkeersborden, door onder andere de landbouwers te stimuleren waar werken aan de gang zijn en modder op de rijbaan kan komen. Aan de gemeenten wordt gevraagd de verkeersborden ter beschikking te stellen, hetzij door verkoop, hetzij via een uitleensysteem.

Gouverneur Carl Decaluwé: “In het verkeer gebeuren er maandelijks drama’s die we samen moeten proberen te vermijden. In 2021 en 2022 gebeurde in West-Vlaanderen telkens één dodelijk verkeersongeval waarbij een landbouwvoertuig betrokken was. We staan hier niet om nog een schep bovenop de zoveelste regelgeving te doen, maar wel om de landbouwsector een gezonde portie goede wil te vragen. Goede wil om mee te werken aan de verkeersveiligheid in onze provincie.”

“Bovendien zullen, naar aanleiding van de energiecrisis, zeer veel gemeenten hun openbare verlichting doven. Dit kan ervoor zorgen dat, in het geval het wegdek onvoldoende is schoongemaakt, de gevaarlijke situatie nog acuter wordt door de beperkte zichtbaarheid. In de donkere winterperiode dus-nog meer dan anders-het belangrijk zijn om de weggebruikers te wijzen op gevaarlijke situaties.”

Met de campagne wil men dit jaar het belang van het tijdig melden van modder op de weg benadrukken en de meldingsbereidheid te verhogen bij de weggebruikers, om valpartijen en ongevallen te vermijden via 1700 en meldpuntwegen.be: zonder incidenten en als er geen verkeersbord staat. Merkt u modder op de weg, staat er geen speciaal ontworpen verkeersbord om aandacht te trekken: meld dit hetzij via het lokale meldpunt van uw gemeente, hetzij via de 1700 of meldpuntwegen.be.

Aan de weggebruikers wordt tevens gevraagd correct te reageren bij incidenten zoals een val of verkeersongeval ten gevolge van modder op de weg door 101 of 112 te bellen of de 112 app te gebruiken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.