Home > In Ieper kan je voluit fruit plukken tijdens Goedgeplukt.be

In Ieper kan je voluit fruit plukken tijdens Goedgeplukt.be

Geschreven op 15 september 2020 om 13:14 door Mario De Wilde

Goed nieuws voor wie graag een appel lust, want die kan in Ieper vrij fruit plukken of rapen in enkele publieke boomgaarden. Het stadsbestuur van Ieper plant al een hele tijd hoogstammige fruitbomen en notelaars aan in haar parken en groenzones. Dat gebeurt bijvoorbeeld langs de Wieltjesgrachten, het Hoornwerk en op verschillende plekken in het vestinglandschap. Het publiek kan op vijf plaatsen in Ieper vrij fruit rapen of plukken.

Waar?
– De boomgaard van het Hoornwerkpark, bij de Ieperse camping. Die is te bereiken vanaf de Leopold III-laan, de Citadelstraat of de Vaubanstraat.

– De boomgaard langs de Hommelhofstraat, op de gedempte zwaaikom langs de Vaart Ieper-Komen.

– Verschillende verspreide fruitbomen in het Ketelkwaad, het nieuw ingerichte vestinggebied langs de Majoorgracht

– De notelaars langs de beide Wieltjesgrachten

Duidelijke afspraken
In deze boomgaarden en boomrijen groeien hoogstammige, traditionele fruitrassen: verschillende soorten appels, peren, okkernoot en mispel. De meeste appels en peren zijn nu rijp (met wat verschillen tussen de verschillende rassen), de okkernoten zullen begin oktober rijp zijn, de mispels zijn pas rijp en eetbaar na de eerste nachtvorst.

Het rijpe fruit kan je dus vrij rapen of plukken, mits een aantal afspraken.

– Per persoon wordt maximaal 1 fruitkistje (ongeveer 3 kg fruit) verzameld.

– Het fruit wordt enkel geplukt met de hand of met behulp van een plukzak, eventueel voorzien van uitlengbare steel. Het afslaan met stokken is verboden.

– De bomen mogen op geen enkele wijze beschadigd worden, daarom is het verboden om in de bomen te klimmen of ladders te gebruiken.

– Het fruit dient enkel voor eigen gebruik en mag niet verkocht worden.

Goedgeplukt
Het Ieperse initiatief kadert binnen de ruimere actie ‘Goedgeplukt’ van de Regionale Landschappen. Via deze actie kunnen eigenaars van boomgaarden die fruit op overschot hebben, zich kenbaar maken aan mensen die geïnteresseerd zijn om dit fruit-op-overschot te plukken, en ook omgekeerd. Stad Ieper doet een oproep aan de eigenaars of beheerders van fruitboomgaarden om zich aan te melden op de website van de actie: goedgeplukt.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.