Home > In Aardenburg start zaterdag de derde editie van kunstenfestival ‘Over De Grenzen’ (tot 4 september)

In Aardenburg start zaterdag de derde editie van kunstenfestival ‘Over De Grenzen’ (tot 4 september)

Geschreven op 11 juli 2022 om 08:57 door Mario De Wilde

De namen van  alle deelnemende kunstenaars aan de derde editie van Kunstenfestival . De Biënnale voor hedendaagse kunst , dat aanstaande zaterdag net over de Nederlandse grens start, heeft dit jaar als thema ‘Over De Grenzen’. Of hoe een klein dorpje éénmaal per jaar toch groots kan zijn….

Curator Benedict Vandaele schreef voor de catalogus van KFA22 een prikkelend essay over het thema ‘Over grenzen’, waarbij ook de recente politieke ontwikkelingen in Oekraïne aan bod komen. Kunstenaars die tijdens KFA22 ingaan op migratie en oorlog zijn Schellekens & Peleman, Ingrid van de Linde, Maria Roosen, Nelleke, Cloosterman, Philip Aguirre, Ricardo van Eyk, Sven ’t Jolle. Daarnaast heeft een groot aantal kunstenaars speciaal voor de biënnale nieuw werk gemaakt: Manjot Kaur, Dries Boutsen, Gommaar Gilliams, Jorieke Rottier, Maen Florin, Maria Roosen, Nelleke Cloosterman, Ricardo Van Eyk, Schscht en Semâ Bekirović & Jan-Pieter Karper.

Eerder al werd bekend gemaakt dat onder meer Koen van den Broek, Folkert de Jong, Johan Tahon, Nadia Naveau acte de presence zullen geven op de Aardenburg biënnale, en dat er twee grote openbare interviews plaats zullen vinden. Op 19 juli gaan P.C. Hooftprijs-winnaar Arnon Grunberg en Koen van den Broek met elkaar in gesprek in de Sint-Baafskerk in Aardenburg, onder leiding van journalist Jelle Van Riet. Op 13 augustus volgt in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Middelburg een gesprek tussen auteur Jeroen Olyslaegers en kunstenaar Johan Tahon, onder leiding van cultureel journalist Tamara Beheydt.

Gedurende de biënnale is werk te zien van opkomende en gevestigde kunstenaars op een vijftiental locaties. De ontdekkingstocht vindt niet enkel plaats in Aardenburg (Nederland), er wordt eveneens een brug geslagen met grensdorp Middelburg (België). Het kunstparcours brengt de bezoekers op uiteenlopende binnen- en buitenlocaties zoals kerken, verlaten huizen en private tuinen.

De kunstenaars van Kunstenfestival Aardenburg 2022 hebben verschillende achtergronden en bevinden zich in verschillende fases van hun artistieke carrière. De diverse artistieke en culturele achtergronden brengen een waaier van maatschappelijke onderwerpen met zich mee. Het actuele thema migratie keert vaak op een directe of indirecte manier terug in de selectie kunstwerken. Hedendaagse topics als ecologie en zingeving worden eveneens aangesneden. De snel evoluerende wereld heeft eveneens een impact op de artistieke praktijk van vele kunstenaars en is goed voelbaar tijdens een bezoek aan Kunstenfestival Aardenburg 2022. Check de namen van alle deelnemende kunstenaars hier: https://kunstenfestivalaardenburg.nl/kfa2022/kfa2022-kunstenaars/

Naast educatieve workshops en rondleidingen pakt Over grenzen uit met verschillende activiteiten. Tijdens de verschillende tentoonstellingsweken wordt een uitgebreid programma aangeboden met poëzie, muziek en literatuur.

Foto Peter Vandurmen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.