Home > IJspistes in De Haan komen er, maar ze zijn wel kleiner en voor een kortere periode

IJspistes in De Haan komen er, maar ze zijn wel kleiner en voor een kortere periode

Geschreven op 14 oktober 2022 om 08:50 door Mario De Wilde

Na een zorgvuldige afweging van mogelijke alternatieven kiest De Haan ervoor om de geplande natuurijspistes in parkdomein La Potinière en op de Markt van Wenduine deze winter toch te openen. De gemeente neemt wel maatregelen om de energiekost zo laag mogelijk te houden.

Burgemeester Wilfried Vandaele: “Ook in De Haan dwingt de energiecrisis het gemeentebestuur om te besparen waar kan. Daarom stond ook hier het plaatsen van de ijspistes tijdens de wintermaanden ter discussie. Tijdens de gemeenteraad van 15 september bleken er zowel binnen de meerderheid als binnen de oppositie – op vraag van raadslid Marleen Maes – uiteenlopende visies te bestaan. Sommigen vonden dat het plaatsen van ijspistes in deze tijden niet kan omdat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft. Anderen vonden dan weer dat mensen ook in deze tijden recht hebben op winterse ontspanning en dat de lokale economie daar wel bij vaart. Daarom werd het hele dossier nog eens tegen het licht gehouden en werd gezocht naar alternatieven.”

Een piste met synthetische platen is zeer duur. Met een huurprijs van meer dan 59.000 euro, kost een synthetische piste van 300m² bijna het dubbele van een natuurijspiste. Daarmee zou ook het beschikbare budget van 100.000 euro, voor De Haan en Wenduine samen, worden overschreden. Bovendien vielen de kunstschaatspistes in 2019 niet in de smaak bij schaatsers wat bleek uit de vele klachten die het bestuur toen kreeg.

Ook een rolschaatspiste zonder overdekking is duurder dan een natuurijspiste, de kostprijs bedraagt 32.639,75 euro voor 150m² en bleek vorig jaar in Wenduine geen succes. Het plaatsen van een rolschaatspiste is ook niet conform het bestaande contract met de uitbaters van de winterchalets in De Haan en Wenduine.

Schepen voor toerisme en lokale economie Marleen De Soete: “Na onderzoek en berekening blijken natuurijspistes, inclusief energieverbruik, het goedkoopst en meest belevingsvol te zijn. Schaatsen is ook betaalbaar voor iedereen, terwijl belevingsvolle winterevenementen van niveau noodzakelijk zijn voor onze lokale economie en tewerkstelling. Daarenboven moet de gemeente de bestaande contracten met de uitbaters, die zelf moeten investeren in chalets en een programmatie terwijl de gemeente de ijspistes moet voorzien, naleven. Zo niet, betaalt de gemeente een schadevergoeding van 20.000 euro, vermeerderd met het bedrag van de reeds gemaakte kosten. De organisatoren zijn contractueel trouwens verplicht samen te werken met lokale handelaars.”

Het gemeentebestuur kiest daarom voor een compromis: de natuurijspistes in De Haan en Wenduine worden behouden, maar er worden belangrijke maatregelen genomen om de energiekost terug te dringen.

Zo zullen de pistes kleiner zijn, 200 m² i.p.v. 300 m², en – net als vorig jaar – overdekt. Ook kiezen ze voor de technisch meest geavanceerde piste, met een dunnere ijslaag, 7cm i.p.v. 14cm, en een extra isolatielaag onder het ijs. Zo ligt het energieverbruik beduidend lager.

Beide pistes draaien op het elektriciteitsnet. Luide en vervuilende generatoren op benzine zijn niet meer nodig omdat de gemeente investeerde in zwaardere elektriciteitskasten. Het uiteindelijke verbruik werd door de energiedeskundige berekend op ca. 2.300 euro per piste. Het oorspronkelijk geraamde verbruik, gebaseerd op de cijfers die andere gemeenten noemden, bleek dus overdreven.

Ook de periode waarop de schaatspistes open zijn wordt ingekort, wat nog een vermindering van het verbruik betekent. De schaatspistes gaan open op woensdag 21 december 2022, om de scholen en sociale instellingen toch nog de kans te geven om in de laatste dagen voor de vakantie te komen schaatsen, en sluiten hun deuren op het einde van de kerstvakantie.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.