Home > Ieperse Museumjongeren wijzen kattenbaasjes op hun plichten met zelfgemaakt gezelschapsspel

Ieperse Museumjongeren wijzen kattenbaasjes op hun plichten met zelfgemaakt gezelschapsspel

Geschreven op 12 januari 2022 om 16:58 door Mario De Wilde

Komende vrijdag 14 januari kaarten de museumjongeren van het Voorlopig Bewind de zwerfkattenproblematiek aan met een zelfgemaakt gezelschapsspel! Met het kaartspel ontdekken spelers welke verantwoordelijkheden ze dragen als kattenbaasje. Het ‘De Geknipte kat’ spel is een originele spin-off van de tentoonstelling die nog loopt tot en met 23 januari. Te koop voor 20 EUR in de museumshop in de Lakenhallen.

Een jaar geleden klopte de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid aan bij het Yper Museum en bij haar jongerenwerking het Voorlopig Bewind. Het kwam Dierenwelzijn ter ore dat de jongeren rond kattenwelzijn werkten in het zog van de grote tentoonstelling POES. De dienst was gecharmeerd door de aanpak van het Yper Museum en stapte in het project. De vrolijke bende 15- tot 18-jarigen dook met volle goesting in de wereld en de problematiek van zwerfkatten. Er ontstond een vlotte samenwerking met de Groendienst van de stad, het dierenasiel en de dierenartsen. Samen met de museummedewerkers en de Vlaamse overheid stelden zij een interactieve tentoonstelling samen. ‘De Geknipte Kat’ groeide uit tot een kleurrijke doe-expo en opende samen met POES de deuren op 2 mei 2021.

‘De samenwerking met de Vlaamse dienst voor Dierenwelzijn is een absolute opsteker en waardemeter voor de werking van het Yper Museum. Dit Ieperse project is intussen een format dat Vlaanderen rondtrekt. Na een glansrijke première in het Yper Museum gaat de tentoonstelling ‘De Geknipte Kat’ dus ook elders kattenbaasjes informeren over hun verantwoordelijkheden. De tentoonstelling passeerde intussen al in Grimbergen en Herentals. Binnenkort is ze ook te zien in Sint-Laureins en Ternat”, aldus Schepen voor Musea Dimitry Soenen. De museumjongeren willen de boodschap echter blijvend uitdragen door dit gloednieuwe gezelschapsspel ‘De Geknipte Kat’. Het idee ontstond tijdens hun maandelijkse bijeenkomsten in het Yper Museum. Tijdens night@themuseum werd het kaartspel gefinetuned.

Hoe werkt het spel?

Het kaartspel ‘De Geknipte Kat’ speel je met het hele gezin. Doel is om zo snel mogelijk jouw kater of kattin aan alle wettelijke eisen te laten voldoen: te castreren of steriliseren, te chippen en te registreren. Daarnaast zorg je als eigenaar voor je nieuwe huisdier: je koopt voedsel, speeltjes en andere kattenbenodigdheden. Het juist beantwoorden van interessante kattenvraagjes zorgt voor bonuskaarten waardoor je de zorg voor je kat kan bekostigen.

Wat leert ‘De Geknipte Kat’ je?

Spelen is een leuke maar vooral efficiënte manier om dingen aan te leren. Zo ontdek je dat zwerfkatten eigenlijk het gevolg zijn van jouw kat, de huiskat. Op de leeftijd van amper vijf maanden is een kat al geslachtsrijp. Om de drie à vier maanden kan een kattin een nestjes van zo’n vier kittens krijgen. Dit betekent drie nestjes of twaalf kittens op een jaar. Die twaalf kittens zijn vijf maand later ook geslachtsrijp en zorgen op hun beurt voor 144 nieuwe kittens. En zo gaat het maar verder. Eén kat kan voor wel vijfduizend nakomelingen zorgen op amper vijf jaar tijd! Voor al die katten een thuis vinden, is een onmogelijke opgave. Dus belanden er katten op straat, die algauw hun eerste kittens krijgen. Het leven van onze zwerfkatten is geen pretje. Door barre levensomstandigheden worden ze amper twee tot vier jaar oud. Ze zijn altijd buiten in weer en wind, zijn vaak ondervoed en hebben constant jeuk door vlooien.

Als je een kat koopt, adopteert of gratis krijgt, moet het dier al gesteriliseerd of gecastreerd zijn. De operatie gebeurt best voor de kat vijf maanden oud is. Dit lijkt heel jong, maar de kat is op die leeftijd al geslachtsrijp. Jonge katjes ondervinden ook minder last van de operatie en herstellen sneller. Het chippen en registreren van jouw kat gebeurt maar één keer, door de dierenarts. Maar als je verhuist, je telefoonnummer verandert of je kat krijgt een nieuw baasje, moet jij je gegevens zelf aanpassen in de online databank Cat ID. Dit en nog veel meer in het nieuwe gezinskaartspel ‘De Geknipte Kat’.

‘De Geknipte Kat’ is te koop aan de balie van het Yper Museum en in de museumshop in de Ieperse Lakenhallen (bij de dienst Toerisme). Kostprijs: 20 euro.

©Yper Museum

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.