Home > Ieperse museumjongeren en rusthuisbewoners lanceren samen ‘De Gazette van Oud Geweld & Jonge Dozen’

Ieperse museumjongeren en rusthuisbewoners lanceren samen ‘De Gazette van Oud Geweld & Jonge Dozen’

Geschreven op 29 juni 2022 om 10:04 door Mario De Wilde

Gisteren lanceerden het Yper Museum en Huize Zonnelied een eigen krant. Die is het resultaat van een langlopend museumproject dat een brug wil slaan tussen generaties. Ieperlingen, met toch wel een groot onderling leeftijdsverschil, werkten intens samen: onze museumjongeren van het ‘Voorlopig Bewind’ met bewoners van Huize Zonnelied. Met ‘Oud geweld & Jonge Dozen’ wilde het museum bejaarde deelnemers persoonlijke rondleidingen door museumjongeren aanbieden. Het moest méér worden dan een gewone wandeling waarbij de bejaarden in een rijtje met rolwagens door het museum worden geduwd. We gaven de ouderen de kans om hun kennis, ervaringen en verhalen te delen met de jongere generatie. Het werd dus een persoonlijk, individueel, op maat gemaakt geleid bezoek.

Sandrin Coorevits, directeur Yper Museum en Merghelynck Museum: “Het museumteam heeft van bij de start gekozen om elke stem uit de maatschappij te horen. Jongeren, en dan nog 16- tot 18-jarigen betrekken bij je museumbeleid? Dat lukt niet, zei ‘men’ ons. En rusthuisbewoners? Die hebben toch weinig aan een museumbezoek? Maar bij momenten is team Yper Museum bewust hardhorig. Zou het niet fantastisch zijn om twee keer te kunnen bewijzen dat ‘men’ ongelijk heeft? Jong Geweld en Oude Dozen samen brengen dus. Of waren het deze keer toch ‘Oud Geweld & Jonge Dozen’?’”

‘Oud Geweld & Jonge Dozen’ startte met een infosessie over de zorgbehoeften van hoogbejaarde mensen. Isabelle Verfaillie, die werkt op de sociale dienst van de assistentiewoningen, nam de nodige tijd om met de jongeren in gesprek te gaan. In een volgende stap werd het Yper Museum een datingbureau en koppelden we aan de hand van kennismakingsfiches elke bewoner aan een zorgvuldig uitgekozen Bewinder om op date te gaan. Bij de ‘koppeling’ hielden we rekening met persoonlijke interesses en karaktertrekken. Het werd een zoektocht naar de ideale match en 17 Voorlopig Bewinders werden aan 17 bewoners gelinkt.

Lena, woont in Huize Zonnelied: “Het klikte tussen Kiara en mij. Ik voel me wel een beetje schuldig, want ik liet het meisje te weinig aan het woord. Ik was vroeger namelijk stadsgids. En toch vertelde ze me ook dingen die ik nog niet wist. Kiara zei achteraf “amai, jij weet veel!”

Eens de partner gekend, lag het initiatief volledig in handen van de jongeren. Zij zochten contact met hun bewoner en regelden een eerste date. In deze digitale tijden was het vormen van een telefoonnummer en het voeren van een gesprek al een eerste overwinning. Om de date van gespreksstof te voorzien, trokken de Bewinders met afbeeldingen van collectiestukken uit het Yper Museum naar Huize Zonnelied. Tijdens deze kennismaking, met de collectie als gespreksonderwerp, konden de jongeren de interessegebieden van hun bewoner verder aftasten. Een perfecte basis om het geleide museumbezoek op maat uit te werken. Jolien, lid van het Voorlopig Bewind: “Mevrouw Alice Deleuze die ik begeleidde, is 95 jaar. Het was pas op het moment dat ze over de Tweede Wereldoorlog begon te praten, dat ik begon te tellen en dacht van ‘oei’. Ze was niet van de streek dus het museum was nieuw voor haar, maar wat een vat vol kennis!”

Foto’s ©Yper Museum

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.