Home > Iepers Kartje Kilo wordt 15 jaar: champagne, wierook en confetti

Iepers Kartje Kilo wordt 15 jaar: champagne, wierook en confetti

Geschreven op 16 mei 2019 om 16:42 door Mario De Wilde

Op 6 juni 2004 zag Kartje Kilo het levenslicht. Plaats van het gebeuren: De Zonnebatjes in Zonnebeke. We gingen in op de vraag van onze goede vriend Lieven Calis om ‘iets’ te doen bij de stand van het Davidsfonds. We brachten er een vijftal acts die we op een ijltempo in elkaar hadden gestoken.Feit is dat we blijkbaar in het oog sprongen, want op diezelfde dag kwam één van de mannen van de Belcanto Classic op ons toegestapt met de vraag of we daar ook ‘iets’ wilden doen. Zo trokken we op 30 augustus van datzelfde jaar richting Westouter. Sindsdien zijn we elk jaar present op de Belcanto Classic.

Op die plek trokken we de aandacht van de pers. De confrontatie met de vraag “Wie zijn jullie?” en dan vooral met ons antwoord “Johan en Wouter” deed ons meteen beseffen dat we dringend een naam voor ons gezelschap nodig hadden. Bij het zoeken naar een passende naam passeerden heel wat mogelijkheden de revue. De conclusie was dat het een originele naam moest zijn, herkenbaar maar toch met een hoek af en liefst een naam die in de verste verten geen link heeft met straattheater. Hoe de naam “Kartje Kilo” er is gekomen, blijft ook voor ons een raadsel. Plots was die er en kregen we beiden het gevoel: dit is het! Dat niet iedereen weet wat de effectieve betekenis van deze naam is, merken we vaak in Nederland. Daar gaan ze er namelijk van uit dat één van ons ‘Kartje’ en de andere ‘Kilo’ heet (we laten aan jullie over om te bepalen wie van ons dan ‘Kilo’ is…).

In de eerste jaren speelden we vooral rond de kerktoren. Bepaalde acts kregen vaste voet binnen ons aanbod en zo fleurden we verschillende feesten op met ‘de bodyguards’ en ook ‘de Zusters van’t Geloof’ waren graag gezien. Die laatste vielen bij het wielervolk wel erg in de smaak. Zowel Tom Boonen, Nico Mattan, Patrick Lefevere, … kwamen al op audiëntie. Ondertussen zijn beide nonnetjes op pensioen. Na verloop van tijd heb je het gevoel dat een bepaalde act ‘op’ is en schuif je die richting archieven.
Als we ‘de kracht’ van Kartje Kilo moeten verwoorden, zit het misschien wel in de vernieuwing. Elk jaar proberen we een nieuwe act te lanceren. Dit doen we doelbewust. Het daagt ons uit om creatief te blijven en niet te blijven teren op oude gloriën. Dat deze aanpak werkt, bewijzen de vele evenementen en festivals waar we jaar na jaar opnieuw worden gevraagd.

Op de vraag: “Hoe komen jullie er op?”, moeten we meestal het antwoord schuldig blijven. Dit jaar lanceerden we op Gevleugelde Stad de act ‘The Puffin’ Pipers’. Er moet dus ergens een moment geweest zijn waar de woorden Schotten, doedelzak en bladblazers in één zin terecht kwamen.Ondertussen zijn we 15 jaar ver en blijven we genieten van de evolutie die we met ons gezelschap maken. De combinatie met onze huidige job (we werken beiden nog fulltime), is niet altijd even makkelijk en ook onze gezinnen worden met onze drukke levens geconfronteerd. Gelukkig hebben we allebei een fantastische vrouw en kinderen die Kartje Kilo enorm genegen zijn.
De leukste evolutie is om vast te stellen dat Kartje Kilo een bekend begrip is geworden. Het vertrouwen dat we krijgen van sommige organisaties om gewoon ons ding te doen, doet ongelooflijk veel deugd. Zo werden we als het ware kind aan huis bij Festival Dranouter. We ontwikkelden speciaal voor hen een act op maat, ‘Danny en Rosette’, die uitgroeiden tot festivalmascottes.

In het wereldje van het straattheater zijn we een vaste waarde geworden. Acts als Radio Mano Sport en The Grass and the Furious speelden we al op ontelbaar veel evenementen. Het zalige hierbij is dat je zo in contact komt met gelijkgezinden en andere gezelschappen waar een ferme hoek van af is. Op Pukkelpop stampten we samen met Pikz Palace een volledige archeologische site (letterlijk) uit de grond en ook dit jaar trekken we samen naar Kiewit. Voor Kerremesse in d’helle hebben we met hen en Stefaan Dewinter een zeer gesmaakt trouwfeest in scène gezet voor 400 man. Daar blijft het echter niet bij. Met diezelfde kliek maken we deze zomer voor Festival Dranouter animatie op maat om hun 45ste verjaardag in de verf te zetten. De filmpjes zijn al ingeblikt…

De komende periode ziet er trouwens fantastisch uit. Naast Pukkelpop en Festival Dranouter mogen we ook spelen op Best Kept Secret Festival, Theater aan ’t Water, Cirk Aalst, Misty Fields, de Tour de France, Zwarte Cross, Kamping Kitsch, LeffingeLeuren, …
Kortom, na 15 jaar jeunen we ons meer dan ooit! Champagne!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.