Home > Ieper wordt half april meer dan ooit een Gevleugelde Stad

Ieper wordt half april meer dan ooit een Gevleugelde Stad

Geschreven op 14 maart 2024 om 07:08 door Mario De Wilde

Van vrijdag 12 april tot en met zondag 14 april 2024 is er de 21e editie van het internationaal promotiefestival voor de straatkunst: circus, theater, muziek, dans, poppentheater, installaties, vuur, …
Gedurende ‘De Gevleugelde Stad’ kunnen Belgische en buitenlandse artiesten zich promoten en zichzelf en hun nieuwe show voorstellen aan de organisatoren/promotoren die speciaal en persoonlijk uitgenodigd worden. Dit promotiefestival is uiteraard gratis en vrij toegankelijk voor alle toeschouwers om de artiesten ruim en nodig “neutraal” publiek te geven.
Een nog steeds groeiende wereldwijde uitstraling
”We hadden verwacht dat het minder evident zou worden om artiesten te vinden na de ongekende inflaties en steeds stijgende brandstofprijzen, maar die vrees bleek ongegrond.” Aldus Jan Victor, organisator. Er waren maar liefst 273 inschrijvingen, uit 23 verschillende landen. Zo bleek nogmaals dat De Gevleugelde Stad Ieper een begrip is in de wereld van het circus- en straattheater. De internationale erkenning voor het festival groeit nog steeds en wordt beschouwd als één van de belangrijkste promotiefestivals ter wereld.
Het programma
Uit de 273 inschrijvingen werden uiteindelijk70 groepen geselecteerd uit 15 verschillende landen. Er werden 21 groepen uit België geselecteerd, waarvan drie groepen uit West-Vlaanderen (Ieper, Dadizele en Brugge). 20 groepen zijn totaal nieuw, traden nooit eerder op tijdens De Gevleugelde Stad Ieper en zaten ook niet in het adressenbestand. Het is opmerkelijk dat steeds nieuwe groepen de weg naar het festival vinden. Voor de rest is het programma elk jaar 100% nieuw. Een groep speelt nooit twee keer dezelfde voorstelling.

Nieuw in de locaties: Vandenpeereboomplein op zaterdag- en zondagnamiddag
Dit jaar wordt ook het Vandenpeereboomplein mee opgenomen als locatie voor optredens op zaterdag- en zondagnamiddag. Hiervoor zal het Vandenpeereboomplein verkeersvrij gemaakt worden.
Zo kan het festivalgebeuren ingedeeld worden in drie gebieden:
– Het gebied rond het Le Touquetpark
– Het vestingsgebied van de Esplanade tot aan het Zaalhof (met inbegrip van het Hamiltonpark)
– Het Centrum met de Boomgaardstraat, Grote Markt, Janseniusstraat, Astridpark, Lapidarium en Vandenpeereboomplein.
Een goede voorbereiding spaart veel kilometers uit
Wat het programma betreft dit hangt af van ieders persoonlijke interesse, smaak, leeftijd gezinssamenstelling, De beste manier om een buitengewoon festival te beleven is tijd te nemen voor een goede voorbereiding. Om onnodige wandelkilometers te vermijden kan het helpen om vooraf uit te stippelen wat je wanneer wilt zien: vb. een dagdeel het gebied rond de Eigenheerdstraat/Le Touquetpark, een dagdeel op de vestingen tussen Hamiltonpark en Zaalhof, een dagdeel in het Centrum…. In elk van die drie gebieden vind je ongetwijfeld genoeg voorstellingen die je aanspreken.
Groene en rode vlaggen

We zijn het enige straattheaterfestival dat een “slecht weer programma” voorbereidt en tot in de puntjes uitwerkt. “We voelen ons daartoe verplicht omdat de artiesten gratis komen optreden om zich te promoten. We kunnen het dan ook niet maken dat zij niet kunnen optreden omdat de weergoden ons niet gunstig gezind zijn”, aldus Victoor. “Tijdens het festival beslissen we elke morgen of we het normaal programma aanhoud moeten overschakelen op het “slecht weer programma. We spreken liever van een “zeer slecht weer” programma dan van een “regenprogramma”, want niet alleen de regen kan de spelbederver zijn. Harde wind en/of zeer koude temperaturen zijn minstens evenzeer bepalend, vooral dan voor de veiligheid van acrobaten. We laten ons leiden door de weersvoorspellingen ’s morgens en kiezen voor de best veiligste optie. Eénmaal de beslissing genomen starten de voorbereidingen en kunnen we de genomen beslissing niet meer veranderen omwille van technische voorbereidingen.
Dus voor de bezoekers is het heel belangrijk, kijk niet naar de lucht, maar naar de vlaggen. Groene vlaggen betekenen normaal programma, rode vlaggen betekenen dat er is overgeschakeld naar het noodprogramma.”

1 reactie

Moreels linda
Geschreven op 2024-03-21 08:33:34
Interesse voor vrijdag

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.