Home > Ieper lanceert middeleeuws event ‘Timpelwouke’ en nieuwe gegidste wandeling

Ieper lanceert middeleeuws event ‘Timpelwouke’ en nieuwe gegidste wandeling

Geschreven op 18 mei 2023 om 06:39 door Mario De Wilde

In mei 2022 werd de strategische visienota voor het toerisme in Ieper 2022 – 2026 voorgesteld. Daarin werd de nieuwe verhaallijn ‘Ieper, middeleeuwse grootstad’ gepresenteerd met daarbij het engagement om op korte termijn aan de slag te gaan met de algemene historische en iconische beleving van middeleeuws Ieper. “Communicatief laat Toerisme Ieper al sinds eind vorig jaar het middeleeuwse thema meer en meer aan bod komen. Het krijgt een volwaardige plaats naast de andere thema’s waar Ieper mee uitpakt. Ieper behoorde in de 12de en 13de eeuw als machtige lakenstad, naast Gent en Brugge tot de belangrijkste steden van het graafschap Vlaanderen. Een rijk historisch verleden dat bij de bezoeker minder gekend is, maar wel waardevol is voor het Iepers toerisme”, aldus Diego Desmadryl, schepen van Toerisme

Middeleeuws event TIMPELWOUKE, beleef Ieper tijdens de middeleeuwen

zondag 28 mei van 11 tot 20 uur
maandag 29 mei van 11 tot 18 uur
Hamiltonpark Ieper
Tickets via https://toesj.weticket.com/

Op zondag 28 en maandag 29 mei organiseert Toesj, een eventbureau gespecialiseerd in historische producties, Timpelwouke. Een middeleeuws event waar je Ieper in de 13de eeuw kan beleven. Ieper huisvestte één van de belangrijkste commanderijen van de tempeliers en was de draaischijf van de lakenindustrie. De jaarmarkt in handen van de tempeliers genoot veel aandacht. Vanuit alle uithoeken kwamen handelaars afgezakt om er hun goederen aan de man te brengen. De markt die initieel buiten de stadswallen doorging groeide al snel uit zijn voegen en nam mettertijd ook het centrum van de stad in. De snelle groei zorgde voor conflict tussen de schepenen en de tempeliers. Het conflict werd zo stevig dat de gravin van Vlaanderen, Johanna van Constantinopel, tussenbeide kwam en de jaarmarkt onder haar hoede nam. Vanaf dat moment kreeg het de naam Timpelwouke en ging deze door binnen de muren van de stad.

“De rijke middeleeuwse geschiedenis van Ieper zorgde al een tijdje voor goesting om er een middeleeuws evenement op te zetten.” geeft organisator Tom Thienpont mee. “De middeleeuwse geschiedenis in Ieper is echt fascinerend. De commanderij, de Cokerulle opstand, de groei van de lakenindustrie en de bouw van de lakenhalle, de Ieperlingen en hun rol in de Guldensporenslag en nog zoveel meer. Oprecht tijd dat we hier wat aandacht aan geven” meent Tom.

Tijdens de tweedaagse op zondag en maandag kan de bezoeker genieten van de middeleeuwse wereld. Het middeleeuws kampement wordt opgezet op het Hamiltonpark in Ieper. Jong en oud kan er genieten van middeleeuwse muziek, demo’s van zwaardvechten, ridderproeven te paard en een echt steekspel. Voor de kinderen zijn er verschillende spelletjes om hun schildknaap capaciteiten te ontdekken. Ondertussen kunnen de ouders en grootouders genieten van een middeleeuwse mede of een hap uit de tijd

Als Vlaamse stad is Ieper in de periode 1100 – 1400 heel belangrijk geweest op economisch gebied: de stad werd rijk, was bloeiend en dat had heel veel te maken met de laken nijverheid. Op deze wandeling verneem je wat er allemaal rond dat laken te doen was en ook hoe Ieper een kattenstad is geworden. Blikvangers zijn de Lakenhallen, de Sint-Maartenskerk, de vele mooie statige gildehuizen in het centrum, maar ook enkele typische steegjes. Op basis van advies van het Yper Museum werd er voor de gidsen een nieuwe middeleeuws ogende cape ontworpen. Deze is voorzien van symbolen die verwijzen naar deze bloeiperiode in de Ieperse geschiedenis.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.