Home > Iedereen (on-)tevreden: Brugse derby blijft steken op gelijkspel: 1-1

Iedereen (on-)tevreden: Brugse derby blijft steken op gelijkspel: 1-1

Geschreven op 19 februari 2024 om 08:35 door Mario De Wilde

Een saaie eerste helft en spektakel na de rust: ziedaar de derby van gisteren in Brugge. Resultaat: Cercle en Club hebben zich niet van elkaar kunnen onderscheiden op de 26e speeldag van de Jupiler Pro League. Minda bracht groen-zwart op voorsprong na een ongeziene actie, Jutgla kopte Club een kwartier voor tijd op gelijke hoogte. Op naar twee nieuwe derby’s in de Champions Play-Offs?

Met Felipe Augusto in de basis had chef Muslic toch een kleine verrasing in petto. Bij Club koos Deila voor Ordonez en Balanta, die Denkey van doelpunten moesten weerhouden.

De hemel kleurde niet blauw toen het startsignaal weergalmde in Jan Breydel. De bezoekers tekenden wel voor de eerste kans, al was dat niet representatief voor de rest van de eerste helft. Skov Olsen legde na nog geen halve minuut af tot bij De Cuyper, maar zijn inzet zoefde naast en over.

Een moedige Vereniging was niet onder de indruk. Het centrum werd door beide ploegen goed vastgezet, waardoor we heel wat tweede ballen zagen. Ook Club hanteerde vaak de lange bal, maar Popovic en co lieten zich niet verzetten. Na tien minuten geraakte Minda door het drukbezette middenveld met een verschroeiende versnelling. De Ecuadoriaan liet het leer over aan Denkey, maar een beenveeg van Mignolet voorkwam een groen-zwarte voorsprong. Ook Club was nu gewaarschuwd, al kwam er geen einde aan de vele tweede én zelfs derde ballen.

Lopes da Silva speelde op een niveautje hoger en leek ongrijpbaar, maar zelfs de excellerende Portugees kon de boel niet forceren. De lange ballen van Club leidden tot niets, exclusief een schotje van Skov Olsen. Maar het was toch Cercle dat blauw-zwart vaak vast zette op zijn eigen helft. Lemaréchal illustreerde dat op het halfuur via een één-twee’tje met Augusto, maar druke te enthousiast af.

Om de blauw-zwarte elf wakker te schudden, voorzag de Blue Army bengaals vuur. Dat werkte, maar Cercle gaf geen meter in de eigen zestien prijs. Lemaréchal stak het veld over met de bal aan de voet en passeerde voorbij alles en iedereen, tot Vanaken hem halt toeriep in het strafschopgebied. Jan Breydel schreeuwde om een penalty, maar het duw-en-trekwerk van de Club-kapitein was niet voldoende voor een elfmeter.

Club drukte en Warleson moest op een corner even de meubelen redden, maar een volgende hoekschop luidde een onwaarschijnlijke groen-zwarte counter in. Minda zette zijn turbo aan en besloot het maar even zelf te doen.Vier Club-spelers zaten hem op de hielen, maar de Ecuadoriaan schudde iedereen van zich af gedurende een dribbel van maar liefst 70 meter. Alsof dat nog niet genoeg was, klopte hij Mignolet met een gekruist schot in de verste benedenhoek. Jan Breydel daverde op zijn grondvesten; niemand leek het te kunnen geloven.

Meijer bood niet veel later de gelijkmaker aan Thiago, maar de Braziliaan mikte torenhoog over. Club voerde de druk op, Cercle speelde zijn counters niet piekfijn uit. Nusa kreeg een zee van ruimte op rechts nadat Van der Bruggen zich liet vallen, maar Warleson ranselde de knal van de Noor uit zijn kooi.

Ook de Zuid-tribune zag zijn kans op een penalty: Popovic belette Jutgla in het strafschopgebied, maar de Spanjaard viel wel degelijk enkele fracties na het contact. Enkele minuten later was het wel bingo blauw-zwart: Nusa kon vrij voorzetten, de infiltrerende Jutgla legde de bal met het hoofd in de verste hoek: 1-1.

De gemoederen laaiden hoog op en daar kon ene Thiago niet mee om: hij kwam te laat op een lange bal, maar ging vol door op landgenoot Warleson. Lardot draaide zijn beslissing echter terug na het raadplegen van het VAR-scherm. 13 minuten blessuretijd zorgden meer voor frustatie langs beide kanten dan voor kansen. Maar Thiago ontsnapte geen twee keer aan rood: deze keer was Popovic het slachtoffer en mocht de Braziliaan wél vervroegd gaan douchen. Denkey maakte zich nog eens vrij aan de zestien en besloot in de handen van Mignolet, Meijer kon een voorzet van De Cuyper niet kadreren. Zo blijft de Brugse derby voor de derde keer op rij onbeslist. Krijgen we dit seizoen nog twee derby’s te zien? Als het van trainer Muslic afhangt wel.

OPSTELLINGEN
Cercle Brugge: 1. Warleson, 3. Utkus (80’: 76. Lietaert), 4. Daland, 5. Popovic, 6. Lemaréchal, 9. Denkey, 10. Augusto (72’:7. Efekele), 11. Minda (80’: 99. Ouattara), 18. Miangue, 22. Lopes, 28. Van der Bruggen

Club Brugge: 22. Mignolet, 4. Ordonez (73’: 9. Jutgla), 7. Skov Olsen (90’+10: 58. Spileers), 14. Meijer, 20. Vanaken, 27. Nielsen (90’+3’: 8. Skoras), 32. Nusa (90’+10’: 15. Onyedika) 39. Balanta, 44. Mechele, 55. De Cuyper, 99. Thiago

Doelpunten: 1-0 Minda (60’), 1-1 Jutgla (82’)

Kaarten: 44’: Thiago (geel), 84’: Odoi (geel), 90’: Thiago (rood), 90’+13’: Skoras (geel)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.