Hygiëne ondermaats: minister schrapt de erkenning van een hondenkweker in Menen
Vlaams Dierenminister Ben Weyts schrapt de erkenning van een professionele hondenkwekerij in het West-Vlaamse Menen. Er werden de voorbije jaren tijdens verschillende controles ernstige problemen met het dierenwelzijn vastgesteld. Zo was de hygiëne in de verblijven ondermaats, was er onvoldoende ventilatie en hadden de dieren niet de mogelijkheid om buiten te lopen of om te gaan liggen op een droge plek. De kweker kreeg meerdere kansen om de situatie voor zijn honden te verbeteren, maar hij greep die kansen niet. “Wie niet kan of niet wil voldoen aan onze voorwaarden, verliest het recht om te kweken met dieren”, zegt Weyts. “Het is in dit geval extra pijnlijk dat de uitbater zijn tweede en derde kans niet gegrepen heeft, want hij wou assistentiehonden opleiden en daar is een sterke nood aan. Maar assistentiehonden hebben zelf natuurlijk ook noden”.
Sinds Dierenwelzijn overgedragen werd naar Vlaanderen wordt het stap voor stap uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid. Het sluitstuk van het kordate beleid voor meer dierenwelzijn is kordate handhaving. Dierenminister Ben Weyts heeft werk gemaakt van meer controles en strengere straffen. Omdat er meer controles zijn, lopen er steeds meer mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen tegen de lamp. Weyts aarzelt niet om ook erkenningen van professionele kwekers in te trekken, wanneer ze het dierenwelzijn niet garanderen. In totaal trok Weyts al meer dan 70 erkenningen van kwekers in – alleen al dit jaar staat de teller op 11.
Weyts schrapt nu ook de erkenning van een professionele hondenkwekerij in het West-Vlaamse Menen. Het gaat om een kweker die aangaf dat hij ook assistentiehonden wou opleiden voor mensen met een handicap of een ziekte. Jammer genoeg heeft de Afdeling Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid de laatste jaren bij verschillende controles ernstige problemen vastgesteld. De hondenverblijven bevonden zich in een hangar, waar de hygiëne ronduit ondermaats was, waar er onvoldoende ventilatie was, niet alle dieren een droge ligplaats hadden en de honden ook geen toegang hadden tot een permanente buitenloop. De inspecteurs zagen hoe honden hun voeder kregen op een vuile vloer. Er waren overigens ook niet geregistreerde dieren aanwezig.
“We geven kwekers altijd eerst de kans om dingen in orde te maken, maar sluiting is de enige oplossing als men na meerdere waarschuwingen in de fout blijft gaan”, zegt Weyts. “Wie niet horen wil, moet voelen. Ook al gaat het over een kweker die zei een nobel doel te hebben: assistentiehonden opleiden. We geven de man nu nog even de tijd om een nieuwe plaats te zoeken voor zijn dieren. Daarna moet hij sluiten en mag hij minstens 2 jaar geen nieuwe erkenning meer aanvragen”.