Home > Howest Mariawende en Welzijnsvereniging Mintus starten met uniek opvolgtraject

Howest Mariawende en Welzijnsvereniging Mintus starten met uniek opvolgtraject

Geschreven op 27 april 2020 om 08:08 door Mario De Wilde

Heel wat eerstejaarsstudenten verpleegkunde leggen op dit moment hun stage af. Het gebeurt in uitzonderlijke omstandigheden vanwege de coronacrisis. In overleg ontwikkelden met Howest Mariawende en Welzijnsvereniging Mintus een uniek opvolgtraject voor wie in de woonzorgcentra aan de slag gaat.

Schepen Pablo Annys: “De komende weken doorlopen de studenten die beginnen als stagiair-verpleegkundige, een intensief voorbereidingstraject. Ze beschikken over de nodige verpleegtechnische vaardigheden, maar de focus ligt nu vooral op preventieve en hygiënische maatrelen om COVID-19-besmetting te vermijden. Ook communicatie en interactie met de oudere bewoners staat centraal. Howest maakt hiervoor gebruik van eigen e-learning modules en modules die samen met het expertisecentrum dementie werden ontwikkeld. We zijn blij dat we daar als welzijnsvereniging, die stageplaatsen aanbiedt in de woonzorgcentra, mee de vruchten van kunnen plukken.”
In deze stageperiode is er ook extra aandacht voor bezorgdheden en vragen van de studenten en hun familie. “Ben ik voldoende beschermd tijdens mijn stage? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mezelf en mijn familieleden optimaal bescherm en het besmettingsgevaar ontwijk? Het zijn allemaal vragen die leven”, gaat Pablo Annys verder. “Het is dus goed dat we hierover aftoetsen. De intensieve samenwerking met onze woonzorgcentra Ten Boomgaarde, De Vliedberg, Van Zuylen én met partner Mariawende, maakt het mogelijk. Onze preventieve maatregelen zitten netjes op dezelfde lijn en zorgen ervoor dat de studenten in de best mogelijke omstandigheden hun stage doen, ondanks de crisis.”

De komende weken is in de betrokken woonzorgcentra een stagebegeleider vanuit Howest aanwezig om studenten te ondersteunen. Daarnaast voorzien de woonzorgcentra in de stagekledij en voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Er is uitgebreide vorming voorzien over het correcte gebruik van deze PBM’s.
“COVID-19 heeft een ongeziene impact op het zorglandschap”, besluit schepen Annys. “Talloze zorgverstrekkers geven dagelijks het beste van zichzelf en verlenen zorg met een plus. De studenten verpleegkunde Howest en de betrokken WZC’s maken in dit traject mee het verschil. Daar zijn we trots op.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.