Home > Hospitaalsite Damme wordt volledig gerestaureerd en vernieuwd en die zal er zo uitzien

Hospitaalsite Damme wordt volledig gerestaureerd en vernieuwd en die zal er zo uitzien

Geschreven op 6 juni 2024 om 07:04 door Mario De Wilde

Nadat het stadsbestuur van Damme eerder dit jaar de reconversie van de historische hospitaalsite toewees aan de groep TM Global-Monument, kan het effectieve traject van restauratie en nieuwbouw weldra van start gaan. Daarbij zullen restauratiedossiers aangevat worden voor het Sint-Janshospitaal, de Margarethavleugel en de O.L.V.-kerktoren, maar nog eerder zichtbaar zal de reconversie van de Sint-Jansvleugel zijn, waar een nieuwbouwcluster van 26 wooneenheden boven een ondergrondse parking zal gerealiseerd worden. Deze nieuwbouw komt los te staan van het hospitaal, dat daardoor een betere zichtbaarheid krijgt en waardoor tevens de achterliggende tuinengordel beter bereikbaar wordt.

Via een procedure van publiek-private samenwerking ging Damme in 2021 op zoek naar een partner om het uitdagende en beeldbepalende renovatieproject te realiseren. TM Global-Monument kwam uit de bus met een heel sterk kwalitatief ontwerp voor de hospitaalsite. Dat ontwerp wordt momenteel verwerkt in een omgevingsvergunningsaanvraag, waarna de werkzaamheden effectief kunnen aanvatten.

“Het is bijzonder goed nieuws voor Damme dat deze historische plaats van onthaal en zorg nieuw leven ingeblazen wordt”, vertelt burgemeester Joachim Coens. “Zowel de restauratie die de historische onderdelen van de site in ere herstelt, alsook de realisatie van een nieuwbouwcluster zullen van deze site een bruisende aantrekkingspool maken.” De groep TM Global-Monument is een samenwerking van een aantal gerenommeerde partners, die staan te popelen om hun kwalitatieve ontwerp in praktijk te realiseren.

“Het is voor ons een eer om deze voorname en beeldbepalende site in het pittoreske Damme te mogen ontwikkelen samen met co-ontwikkelaar Monument Real Estate ,” stelt Kathleen Dewulf van Global Estate Group. Daarnaast vertelt co-ontwikkelaar Alexander Proot van Monument Real Estate dat voor dit prestigieuze project heel wat expertise voor het archeologisch onderzoek bij het departement archeologie van Group Monument en de Universiteit Gent gehaald wordt. Voor de restauratie wordt beroep gedaan op de rijke ervaring van de restauratiespecialist Group Monument en de architecten Philippe Vierin en Benoit Delaey om tot zo’n kwalitatief hoog mogelijke uitvoering te komen.

Eerste stap in de ontwikkeling wordt de vertaling van de plannen in een omgevingsvergunning, waarna de effectieve werkzaamheden kunnen van start gaan. Naar verwachting zal dit eind 2024 zijn. Ondertussen is de Vlaamse erfgoedvereniging Herita neergestreken op de site om er in samenwerking met stad Damme een actieve publiekswerking uit te rollen, die het historische erfgoed toegankelijk maakt, deze zomer zelfs met een unieke pop-up minigolf.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.