Home > Hopelijk heb je er morgen ook nog tien!

Hopelijk heb je er morgen ook nog tien!

Geschreven op 31 december 2018 om 09:54 door Mario De Wilde

‘3, 2, 1… GELUKKIG NIEUWJAAR!’ En alle kleuren van de regenboog schieten meteen de lucht in. Wie nieuwjaar zegt, denkt meteen aan vuurwerk. Maar steeds meer steden en gemeenten steken geen vuurwerk meer af. Feestvierders gaan dus vaak zelf aan de slag. Maar mag dat wel?Misschien vervelen we je met de zoveelste verwittiging maar we willen ook in 2019 met zoveel mogelijk goed nieuws uitpakken. Ga je dus toch met knallers aan de slag, drink je dan op voorhand geen moed in en hou altijd rekening met de risico’s die er aan verbonden zijn. Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan…. Kijk ook een beetje na de klok. Alle stadsbesturen vragen om enkel tussen 23 en 2 uur vuurwerk te maken. Wie na 02 uur nog stoer wil doen, kan dat beter binnen de vertrouwde muren van de eigen slaapkamer en je ergert er de rest van de slapende bevolking niet door.
Totaalverbod
In 9 op de 10 West-Vlaamse steden en gemeenten mag vuurwerk afgeschoten worden, meestal onder voorwaarden. In Oostende mag je alleen maar vuurwerk ontsteken als je vooraf uitdrukkelijk de toestemming krijgt van de Burgemeester of van het College van Burgemeester en Schepenen. Er zijn maar acht gemeenten waar vuurwerk helemaal niet mag zoals bijvoorbeeld in Oostkamp en Gistel. In Kuurne, Spiere-Helkijn en nog 6 andere gemeenten mag vuurwerk altijd en overal, dus ook op andere momenten van het jaar dan oudejaarsavond.

Vreselijke gevolgen

Het nazorg- en onderzoekscentrum voor patiënten met brandwonden en littekens Oscare raadt af om zelf vuurwerk in huis te halen. “We willen de mensen afraden van vuurwerk aan te schaffen en zelf te gebruiken, want de gevolgen kunnen catastrofaal zijn”, zegt Peter Van Rossum van Oscare. “Laat dat dus over aan professionelen die daar beter voor uitgerust zijn, want vuurwerk kan ernstige verwondingen aan de handen en ogen veroorzaken”, benadrukt hij. Bovendien is ook het risico op branden reëel. “Als een pijl verkeerd landt, kan je een woningbrand veroorzaken. Niet alleen in je eigen huis, maar ook bijvoorbeeld bij de buren.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.