Home > Hoogtechnische hydrocat 48, met 210 kg waterstof in de tanks, kiest Oostende als thuishaven

Hoogtechnische hydrocat 48, met 210 kg waterstof in de tanks, kiest Oostende als thuishaven

Geschreven op 5 augustus 2022 om 10:56 door Mario De Wilde

De Hydrocat 48 van CMB.TECH en Windcat Workboats is de eerste op waterstof aangedreven CTV (Crew Transfer Vessel) ter wereld die bemanning overbrengt naar offshore windmolenparken. Sinds 21 juli bunkert de Hydrocat 48 waterstof in Haven Oostende en zal hiervan voor de komende maanden haar operationele basis maken. Het 25 meter lange schip kan in totaal 210 kg waterstof in de tanks meenemen en wordt aangedreven door een dual fuel (waterstof – diesel) motor.
De dual fuel-oplossing biedt de laagste kosten en de hoogste betrouwbaarheid voor de grootste CO2-besparingen. De schone waterstofbrandstof bevat geen koolstof, waardoor de CO2-uitstoot drastisch vermindert terwijl het vermogen gelijk blijft. De Hydrocat 48 bespaart 1,9 ton koolstofdioxide per dag.

Het grote voordeel van het gebruik van waterstof in de scheepvaart is dat er geen CO2-uitstoot is. Minder CO2-uitstoot is goed voor het klimaat en past in het ruimer project om de ecologische voetafdruk van Haven Oostende kleiner te maken. Dit is dus een volgende stap waarbij het gebruik van fossiele brandstoffen in het kader van mobiliteit waar mogelijk vermeden wordt. CMB.TECH en Windcat Workboats werken aan de verdere optimalisatie van de motorvermogens en het verhoogde gebruik van waterstof. Het plan op lange termijn is om de technologie en infrastructuur te ontwikkelen om op termijn een mono fuel-optie te gebruiken. Haven Oostende zet hiermee de transformatie naar een Duurzame Haven verder.

Dirk Declerck, CEO en Gedelegeerd Bestuurder Haven Oostende: “Dit is opnieuw een belangrijke stap in het kader van de energietransitie. Haven Oostende speelt een cruciale rol in de offshore windenergie bevoorrading. Waterstof en hernieuwbare energie gaan hand in hand.”

Charlotte Verkeyn, Voorzitter Haven Oostende: “Met het verwelkomen van de innovatieve Hydrocat 48 bewijst Haven Oostende opnieuw dat we het verduurzamen van de omgeving ten voordele van het leefmilieu en het klimaat hoog in het vaandel dragen. We denken aan de toekomst en deze van onze kinderen. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat de energietransitie tot meer en duurzame jobs zal leiden.”

Bart Tommelein, Burgemeester Stad Oostende: “Alle initiatieven die de leefbaarheid van de stad verbeteren juichen we toe. Het is dus goed nieuws dat dit unieke schip Haven Oostende kiest als thuisbasis en we zo werken aan een schonere scheepvaart.” Roy Campe, Chief Technology Officer CMB.TECH: “We zijn verheugd dat de Hydrocat meteen na de lancering commercieel wordt ingezet door Vestas vanuit Haven Oostende. Sinds de waterstofdagen van 2018, waarbij de Hydroville een hoofdrol speelde, hebben we een sterk band opgebouwd met Haven Oostende rond waterstoftechnologie. Het was dan ook voor ons belangrijk dat we Oostende als eerste haven hebben gekozen van waaruit de Hydrocat opereert.”
Foto © Port Oostende

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.