Home > Hooglede pakt uit met gratis archeologie-expo ‘Gif mo Goaze’

Hooglede pakt uit met gratis archeologie-expo ‘Gif mo Goaze’

Geschreven op 3 november 2022 om 11:55 door Mario De Wilde

Archeologen onderzochten in 2014-2016 het traject van de aardgasleiding die Fluxys dwars door West-Vlaanderen aanlegde. Dit leverde op archeologisch vlak talrijke nieuwe sites en inzichten op. De honderden pagina’s aan rapporten en de duizenden vondsten zijn nu samengebald in een reizende tentoonstelling ‘Gif mo Goaze: 80 km archeologie dwars door West-Vlaanderen’, dit onder impuls van de Provincie. Deze is nog tot eind mei 2023 te bewonderen op verschillende locaties: www.gifmogoaze.be.

Halte Sleihage

De eerstvolgende halte van de tentoonstelling is in Sleihage. De leiding sneed immers ook Hooglede en Staden aan en gunde ons er een unieke blik in het verleden.

Zo trof men op Stadenberg sporen aan van Romeinse bewoning, begraving en houtskoolwinning. Een unieke dolkkling uit het neolithicum kwam dan weer aan het licht in Sleihage en bij Vijfwegen groef men de restanten van een Duitse opslagplaats voor munitie uit WOI op.

Deze en andere zaken kan men vanaf 12 november tot en met 11 december 2022 dagelijks van 9u tot 18u gratis komen ontdekken in de Christus Koningkerk (Diksmuidsesteenweg 95-97) te Sleihage.

Activiteiten

Geïnteresseerden kunnen zich aansluiten bij één of meer van de activiteiten die samen met IOED RADAR wordt voorzien in het kader van de tentoonstelling.

Op zondag 13 november (11-13 uur) wordt de tentoonstelling in gang getrapt met een aperitiefbabbel. Archeologen die hier destijds op het veld stonden komen informeel hun ervaringen delen en anekdotes opdiepen. Dit alles bij een hapje en een drankje.

Op zaterdag 19 november (10u), donderdag 1 december (18u) en zaterdag 10 december (10u) kan je de tentoonstelling bezoeken onder begeleiding van een archeoloog. Verenigingen, organisaties en groepen kunnen zo’n begeleide rondleiding ook aanvragen.

Op zaterdag 26 november (10u en 14u) voorzien we geleide fietstochten langs het leidingstracé dat onderzocht werd. Een archeoloog neemt je mee langs enkele vondstlocaties en geeft ter plekke duiding. Inschrijven via: hooglede.be/inschrijvingen.

Meer info op www.midwest.be/gif-mo-goaze

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.