Home > Honing uit Gistel en Boerenpaté uit de Westhoek: onze provincie heeft er twee streekproducten bij

Honing uit Gistel en Boerenpaté uit de Westhoek: onze provincie heeft er twee streekproducten bij

Geschreven op 20 februari 2019 om 10:13 door Mario De Wilde

Onze provincie heeft er twee Vlaamse streekproducten erbij. Zopas leverde VLAM de labels aan de Boerenpaté uit de Westhoek van De Beauvoorder uit Veurne en aan de Honingmaker in Gistel. Drie keer per jaar komt de Beoordelingscommissie streekproducten samen om de Vlaamse erkenningsaanvragen voor traditionele streekproducten te evalueren. Wie een erkenning bekomt, mag het Vlaams erkenningslabel STREEKPRODUCT.BE gebruiken op zijn verpakking en in zijn communicatie. Zo is duidelijk voor de consument dat dit product aan alle erkenningscriteria voldoet en bijgevolg een traditioneel Vlaams streekproduct is. Voor de producent is deze erkenning een hart onder de riem.

BIJ De Honingmaker uit Gistel
Daniël De Rycker heeft met “Bij De Honingmaker” een mooi project om zich bezig te houden na zijn pensionering. Na het doorlopen van een imkeropleiding heeft hij nu een 19-tal productieve bijenvolken. De bijenkasten worden vanaf de lente uitgezet. De bijen zorgen dan onder andere voor een zachte, vrij donkere lentehoning van bloeiende bomen uit de Houtlandse bossen, Praatbos en Koekelaere bos. Later volgt de zomerhoning van bijvoorbeeld zomerlinde en liguster uit de Snaaskerkse polders. Duinenhoning oogst Daniël in het provinciaal domein van Raversijde met bijvoorbeeld bloeiende duindoorn, egelantier, enz.
Meer info:
BIJ De Honingmaker
Vrijheidstraat 11
8470 Gistel
059/27.84.75
danny.de.imker@gmail.com

Boerenpaté uit Westhoek
Aangeboden door De Beauvoorder uit Veurne
Reeds in de jaren ’20 van de vorige eeuw was paté een favoriet in de Westhoek. De Beauvoorder boerenpaté of paté van te Boere zag het daglicht in Wulveringem en heeft de typische kenmerken van een paté uit de Westhoek: grof en toch smeuïg, rijkelijk gekruid en met een duidelijke leversmaak. Het productieproces is gemoderniseerd maar volgt de traditionele werkwijze met lokaal varkensvlees.
Meer info:
De Beauvoorder
Albert I Laan 54
8630 Veurne
058/31.53.53
info@debeauvoorder
www.debeauvoorder.be

Enkele weken geleden is nog een lijvig boek ‘Lekker en Typisch Vlaams’ bij Pandora Uitgeverij uitgebracht rond de Vlaamse erkende streekproducten. Alles staat netjes volgens provincie opgedeeld en elke provincie kreeg ook een bekende ambassadeur toegekend (Peter Goossens van Hof van Cleve, Filip Claeys van de Jonkman, groentekok Frank Fol, Johan Segers van ’t Fornuis en Ralf Berendsen van La Butte aux Bois.

1 reactie

Daniel De Rycker
Geschreven op 2019-02-20 22:20:11
Mooi artikel over de streekhoning

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.