Home > Hogeschool VIVES zet technologie in tegen corona met handenvrije deuropeners

Hogeschool VIVES zet technologie in tegen corona met handenvrije deuropeners

Geschreven op 27 maart 2020 om 16:53 door Mario De Wilde

Na de faceshields heeft Hogeschool VIVES, terug op vraag van de zorgverstrekkers, een universele handenvrije deuropener ontworpen en in productie genomen. Wat we nu beleven is nooit gezien, een mondiale gezondheidscrisis. Heel wat mensen moeten werken in zeer moeilijke en ongekende omstandigheden. Niet in het minst de mensen uit de zorgsector die in de eerste linie staan. Onderzoekers, docenten en studenten van Hogeschool VIVES zetten zich in om met behulp van technologie en innovatie in deze crisis ondersteuning te bieden aan de eerstelijnsverzorgers en mee met hen te zoeken naar oplossingen. Het gaat om een initiatief van de campussen Kortrijk, Oostende en Brugge van het studiegebied Industriële Wetenschappen & Technologie.

Het coronavirus overleeft lange tijd op gladde oppervlakken en materialen. Wie virusdruppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus. Deurklinken die door veel verschillende mensen in de hand genomen worden vormen dus per definitie een groot besmettingsrisico. Een handenvrije deuropener kan dit risico serieus beperken. Hogeschool VIVES en LVD Company hebben samen, naast de 3D-geprinte versie van de firma Materialise, een metalen deuropener ontwikkeld waarmee men de deur kan openen en sluiten met de arm in plaats van met de hand. “De deuropener wordt met 3 eenvoudige kabelbinders op de klink gemonteerd en past op zowel binnen- als buitendeuren. Eén design past op 95% van de bestaande deurklinken, in alle maten en vormen. Dit geldt ook voor deuren met een hydraulische deurpomp,” aldus VIVES-docent Pieter Desplenter.
LVD Group, internationale producent van innovatieve plaatbewerkingsmachines, ondersteunt het project met de snelle productie van de stukken en maakte intussen al enkele honderden deuropeners die VIVES ter beschikking stelt van zorginstellingen.
De deuropener werd ontwikkeld onder een Creative Commons Licentie, wat wil zeggen dat het ontwerp mag verspreid en gedeeld worden. Hiervoor worden alle bestanden instructie ook ter beschikking gesteld. Bedoeling is dat zoveel mogelijk maakbedrijven deze ook beginnen maken in binnen- en buitenland, zodat overal deuren virusvrij kunnen worden geopend en gesloten. Heb je als zorgorganisatie of als individuele zorgverstrekker nood aan dergelijk deuropeners of heb je een vraag die je wil stellen aan onze groep van technische makers, contacteer ons via tina.baetens@vives.be.
Makers en maakbedrijven kunnen de bestanden vinden en zich registreren via www.vives.be/coronatech/

Intussen blijven we bij VIVES technologische oplossingen zoeken voor weer nieuwe vragen die binnengekomen zijn.

Hogeschool VIVES

Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 15 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Meer info: www.vives.be.

LVD
LVD is een toonaangevend producent van plaatbewerkingsmachines; lasersnijsystemen, ponsmachines, afkantpersen, scharen en automatiseringssystemen, geïntegreerd met en ondersteund door de CADMAN®-software suite. De producten en technologie van LVD voldoen aan Industrie 4.0 en maken intelligent produceren mogelijk.

1 reactie

tom
Geschreven op 2020-03-30 17:42:21
Prachtig initiatief!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.