Home > Hogeschool VIVES rondt voor het eerst de kaap van 16000 studenten

Hogeschool VIVES rondt voor het eerst de kaap van 16000 studenten

Geschreven op 14 oktober 2020 om 14:28 door Mario De Wilde

Hogeschool VIVES rondt voor het eerst de kaap van 16000 studenten. Die eer valt te beurt aan Thomas Baumgarten uit Brugge. Hij schreef zich in voor de opleiding sociaal werk aan campus Kortrijk. Hij zal de opleiding op afstand volgen en is daarmee een van de ruim 3100 afstandsstudenten van VIVES. De studentenpopulatie neemt dit academiejaar toe met ruim 6%, in afstandsonderwijs zelfs met 27%.

VIVES telt 6 studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. Die zijn verspreid over vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. “Dit academiejaar blijkt er over het algemeen meer interesse te zijn voor opleidingen op afstand. We zijn met voorsprong marktleider in Vlaanderen met ruim 3100 studenten, een toename met maar liefst 27%. Met de start van elektronica-ICT beschikken we intussen over 36 bachelor-afstudeerrichtingen op afstand. Het grootste deel van die afstandsstudenten zijn mensen die studeren combineren met werk en/of gezin. Deze groep zij-instromers wil zich nu wegens de moeilijke economische tijden heroriënteren, heeft ontslag gekregen en/of wil meer toekomstkansen”, aldus Joris Hindryckx, algemeen directeur van VIVES.

In het studiegebied sociaal-agogisch werk op campus Kortrijk steeg het aantal inschrijvingen voor afstandsonderwijs met maar liefst 50%. Voor sociaal werk, de opleiding waarvoor Thomas Baumgarten kiest, gaat het zelfs om een verdubbeling. “Dat betekent dat de thema’s psychosociaal welbevinden en welzijn in de samenleving blijven aanspreken. De groei in het afstandsonderwijs wijst er op dat ook veel werkenden zich aangesproken voelen door deze opleidingen. De ervaringen in de covidperiode zijn wellicht voor een aantal mensen een trigger om te heroriënteren”, aldus studiegebieddirecteur Veerle Dekocker.

Wat de algemene cijfers betreft neemt de studentenpopulatie dit academiejaar toe met (in volgorde van de grootte van de campussen) 7% in Kortrijk, 2% in Brugge, 6% in Roeselare, 15% in Torhout en 11% in Oostende.
Afstandsonderwijs
Afstandsonderwijs is een perfect alternatief voor wie aan een nieuwe uitdaging toe is, maar niet in de mogelijkheid verkeert om dagelijks op de campus aanwezig te zijn. Dat is precies de troef van afstandsonderwijs: de combinatie werk, gezin en studie mogelijk maken. Voor velen is het de ideale manier om – soms op latere leeftijd – hun droom waar te maken zoals het behalen van een diploma hoger onderwijs of een carrièreswitch. En vaak gebeurt dit in combinatie met werk en gezin. Dat is eveneens het geval voor mensen die in het buitenland wonen en bij VIVES een opleiding willen volgen. Of voor studenten die zich niet thuis voelen in het dagonderwijs.

VIVES heeft daartoe een flexibel systeem uitgewerkt, met zelfstudie en – voor een aantal opleidingen – een beperkt aantal contacturen. Om het studeren op afstand zo flexibel mogelijk te maken beschikt VIVES op campus Kortrijk ook over een examencentrum met een ruime keuze uit examenmomenten, ook ’s avonds en op zaterdag. Ook examens op afstand zijn mogelijk.

Hogeschool VIVES

Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 16 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Meer info: www.vives.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.