Home > Hogeschool VIVES Brugge viert 100 jaar opleiding verpleegkunde met lancering uniek jubileumboek

Hogeschool VIVES Brugge viert 100 jaar opleiding verpleegkunde met lancering uniek jubileumboek

Geschreven op 19 oktober 2019 om 11:55 door Mario De Wilde

De opleiding verpleegkunde van Hogeschool VIVES campus Brugge bestaat dit jaar maar liefst een eeuw. Deze mijlpaal wordt gevierd met de uitgave van een boek waarin de geschiedenis van 100 jaar opleiding verpleegkunde en 200 jaar vroedkunde in Brugge wordt geschetst. De publicatie is van de hand van dr. William De Groote, voorzitter van de algemene vergadering van VIVES, Nancy Boucquez, studiegebieddirecteur verpleeg- en vroedkunde van VIVES, en Ludo Meulebrouck, stads- en streekgids. De boekvoorstelling vindt plaats op vrijdag 18 oktober om 16u30 in campus Brugge Xaverianenstraat.

Het boek ‘100 jaar onderwijs verpleegkunde – 200 jaar onderwijs vroedkunde’ onthult de rijke historiek van de opleiding. Die ging van start in 1919 aan de toenmalige Sint-Elisabethschool, de huidige Hogeschool VIVES. Sindsdien is er heel wat veranderd in de zorgsector. Dit boek toont hoe de opleiding verpleegkunde hierop heeft ingespeeld. “De bedoeling is om de lezer op sleeptouw te nemen in de boeiende ontwikkeling die de opleiding verpleegkunde heeft doorgemaakt doorheen de jaren”, aldus de drie auteurs. “Het beroep biedt fantastische uitdagingen. VIVES bereidt studenten voor via een toekomstgerichte manier van opleiden. Zo maken we bijvoorbeeld vandaag gebruik van hoogtechnologische simulatiepoppen om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden.”

“Ook is er doorheen de jaren een steeds nauwere band gecreëerd met het werkveld en het bedrijfsleven. Zo richtte VIVES op campus Brugge een Zorglab op, een innovatieve en interactieve leeromgeving waar zorgtechnologie centraal staat. De interprofessionele aanpak van het Zorglab en de co-creatie met eindgebruikers, hulpverleners, bedrijven en studenten verkleint de kloof tussen praktijk en theorie.
“Daarnaast opende VIVES zopas het LiveLab. Studenten van verschillende opleidingen, docenten en professionals gaan samen met inwoners van 8 Vlaamse steden en gemeenten aan de slag. In deze real-life setting creëert VIVES een vernieuwde leer- en werkomgeving waarin interdisciplinaire samenwerking centraal staat. Met het LiveLab gaat VIVES op zoek naar oplossingen voor zorgvragen waarmee inwoners in hun eigen thuisomgeving geconfronteerd worden. Het Zorglab en het LiveLab zijn twee voorbeelden van de grote veranderingen die de opleiding verpleegkunde in de laatste decennia heeft doorgemaakt.”

En er zijn nog vernieuwingen doorgevoerd. “Ondernemingszin en innovatie worden vandaag de dag actief gestimuleerd in de opleiding. Inzetten op innovatief denken, creativiteit en grenzen verleggen is een manier om oplossingen te zoeken die misschien minder evident zijn maar die het zorgproces kunnen verbeteren. Zorgprofessionals zitten vaak in een routine, terwijl studenten met een frisse blik en onbevangen mogelijkheden zien die niet besmet zijn door een bedrijfscultuur. Tot slot werd er in de loop der jaren ook meer en meer aandacht besteed aan de zorg voor de zorgverlener zelf.”
Tijdens deze jubileumviering kijken (oud-)studenten, collega’s en mensen uit het werkveld terug op 100 jaar onderwijs. Alle genodigden kunnen genieten van een rondleiding door de nieuwe campus, de moderne leslokalen zoals de high tech simulatielokalen en het Zorglab.

De publicatie is mogelijk gemaakt dankzij VIVES en Het Collegium MedicoHistoricum Brugense. Die wil een actieve bijdrage leveren aan de studie van de geschiedenis van de geneeskunde en de geneeskundige wetenschappen, van het hospitaalwezen, de ziekenzorg en de farmacie.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.