Home > Hogeschool VIVES (Brugge, Kortrijk, Roeselare) is officieel een Hartveilige school

Hogeschool VIVES (Brugge, Kortrijk, Roeselare) is officieel een Hartveilige school

Geschreven op 5 februari 2020 om 17:06 door Mario De Wilde

Vanaf heden mag Hogeschool VIVES zich officieel een Hartveilige school noemen. Bijna 280 docenten en andere personeelsleden van de campussen Kortrijk, Brugge en Roeselare, waar de bacheloropleiding verpleegkunde wordt aangeboden, en van campus Torhout volgden de opleiding “reanimeren en defibrilleren”. Dit gebeurde onder de deskundige leiding van de lesgevers van Rode Kruis-Vlaanderen, gesteund door de studenten verpleegkunde en onder toezicht van de docenten verpleegkunde en vroedkunde. Daarmee behaalde de hogeschool het label van Hartveilige hogeschool van Rode Kruis-Vlaanderen. VIVES mocht dit label deze namiddag in ontvangst nemen in campus Kortrijk, Doorniksesteenweg 145.

Dagelijks worden 30 Belgen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gemiddeld overleeft slechts 5 tot 10% van hen. Een onmiddellijke reanimatie verhoogt de overlevingskans. Deze stijgt méér, met 50 tot 70%, als je een AED (automatische externe defibrillator) gebruikt binnen de 3 tot 5 minuten nadat de hartstilstand zich voordeed. Het project ‘Hartveilig’ wil de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand én de eerstehulp capaciteiten van de collega’s vergroten. Dit wil VIVES doen door zoveel mogelijk AED’s te plaatsen en zoveel mogelijk collega’s te informeren en op te leiden in basisreanimatie en het gebruik van een AED. Dit alles i.s.m. Rode Kruis-Vlaanderen. Intussen beschikt VIVES over in totaal 9 AED-toestellen in alle campussen: 4 op campus Kortrijk en telkens 1 in de campussen Brugge, Oostende station, Oostende VLOC, Roeselare en Torhout.

“Om als hogeschool het label ‘Hartveilige hogeschool’ te verkrijgen, moeten minstens 10% van de medewerkers een opleiding krijgen en moeten er op iedere campus AED-toestellen geplaatst worden”, aldus coördinator Martine Dorme. “Daarom organiseerden we een AED–opleidingsmarathon op verschillende campussen. Met 279 inschrijvingen behaalden we ruimschoots dat quotum. De dag van de opleiding zorgden wij ervoor dat de collega’s het attest behaalden. Studenten verpleegkunde hielpen mee om te tonen hoe het moet, wat voor hen een meerwaarde betekende. En ze vonden het een leuk idee want ze gaven eens les aan docenten.” Bovendien konden de studenten door een samenwerking met Rode Kruis-Kortrijk ook bijleren op gebied van lesgeven. In totaal ging het om 190 medewerkers in Kortrijk, 55 in Brugge, 25 in Roeselare en 9 in Torhout.

Hogeschool VIVES

Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 15 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Meer info: www.vives.be.

Rode Kruis-Kortrijk
Rode Kruis-Kortrijk is een van de oudste plaatselijke afdelingen van ons land en bestaat dit jaar 150 jaar. Met 114 vrijwilligers geven ze opleidingen voor de bevolking en bedrijven. Bovendien staan ze vaak in voor de preventieve hulpverlening op heel wat evenementen in de regio. Tevens beschikken ze over een Jeugd Rode Kruis, organiseren ze bloedinzamelingen en zijn ze actief met de Zorgbib in diverse rust en verzorgingstehuizen en in AZ Groeninge.
Meer info of vrijwilliger worden? www.rodekruis.be/kortrijk.

1 reactie

Martine Dorme
Geschreven op 2020-02-05 17:11:48
Ik zou de opleiding aan iedereen aanraden! Een minimum aan inspanning maar het kan mensenlevens redden!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.