Home > Hof Sebrechts in Brugge wordt voor € 1.250.000 euro verkocht

Hof Sebrechts in Brugge wordt voor € 1.250.000 euro verkocht

Geschreven op 24 augustus 2020 om 12:22 door Mario De Wilde

Het Brugse College van Burgemeester en Schepenen mocht een bod ontvangen voor het onroerend goed, gekend als hof Sebrechts gelegen in de Beenhouwerstraat 22-26 in hartje Brugge. Na jarenlange publiciteit, dertien haar leegstand, tientallen plaatsbezoeken, urenlange voorbereidende gesprekken tussen de diensten en geïnteresseerde kopers is een kandidaat koper opgedoken die zijn interesse hard heeft gemaakt met een bindend bod van € 1.250.000. De stad Brugge geeft nu nog de kans aan derde partijen om dit bod te overtreffen in een laatste en finale biedingsronde op maandag 07 september tussen de eventueel geïnteresseerde bieders, om daarna de koopovereenkomst te sluiten met de hoogste bieder.

Schepen Van Volcem is alvast verheugd om te kunnen aankondigen dat dit betekent dat het pand zal verkocht kunnen worden waarna het haar nieuwe bestemming zal kunnen krijgen (wellicht wonen in een monument ). Het beschermd monument moet gerestaureerd worden en de koper zal nog de nodige vergunningen moeten bekomen om het onroerend goed zijn nieuwe bestemming te geven. Het “hof Sebrechts” gaat terug op een pand uit de tweede helft van de 18de eeuw. Jozef van Severen, een welgestelde vee- en paardenhandelaar, had in de Beenhouwerstraat drie huizen opgekocht met een grote tuin. Hij laat die slopen en bouwt er een nieuw prachtig herenhuis. De grote tuin was een restant van de moestuin van het klooster van de Grauwzusters van Sint Elisabeth dat werd gesloten in 1784. Het herenhuis kreeg zijn naam door het gebruik als woning en kliniek van de gekende professor-dokter J. Sebrechts (1885-1948).

Voorheen was dit gedurende een zekere periode de woning van stadsarchivaris Louis Gilliodts-Van Severen. In 1958 kwam het pand met tuin in handen van de Belgische staat om er een aantal diensten te huisvesten. In 1980 kwam het pand in handen van de stad ingevolge een ruil tussen de stad en de Belgische staat. Het onroerend goed heeft ook een lange tijd gediend als huisvesting voor diverse verenigingen. Vanaf 2000 waren er intenties om het pand te herbestemmen en te restaureren maar deze plannen hebben nooit hun volledige uitvoering gekregen. Schepen Van Volcem is blij dat de geplande verkoop eindelijk kan doorgaan, maar ook dat het pand een nieuwe bestemming zal krijgen. “Door de verkoop en na de noodzakelijke werken zal het noodzakelijk zijn om het Sebrechtspark gedeeltelijk heraan te leggen. Het park zal sowieso zijn zelfde gesloten maar publieke karakter behouden.​”

1 reactie

Kristien De Witte
Geschreven op 2022-07-08 14:33:44
Als bewoner in de Oude Zak hoop ik dat er ook rekening gehouden wordt met het speelpleintje dat dringend aan vernieuwing toe is. Vriendelijke groeten Familie De Brandere - De Witte

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.