Home > Hoe vermijd je verkeersboetes? Lees deze 8 tips

Hoe vermijd je verkeersboetes? Lees deze 8 tips

Geschreven op 19 februari 2024 om 10:42 door Mario De Wilde

Verkeersboetes voorkomen is cruciaal voor zowel je portefeuille als voor het behoud van je rijbewijs. Op zoek naar minder voor de hand liggende tips om boetes te vermijden? Wij zetten ze op een rijtje!

1. Houd snelheidsborden goed in de gaten

Borden die snelheidslimieten aangeven, helpen je goed op weg om je te houden aan de maximumsnelheid. Wees daarom alert wanneer je een nieuwe zone binnenrijdt en respecteer de snelheid. Zo voorkom je een snelheidsovertreding en bijhorende boete.

2. Gebruik cruisecontrol

Ook al weet je in theorie hoe snel je ergens mag rijden, misschien lukt het je niet altijd even goed om je ook in de praktijk aan die snelheid te houden. Maak daarom gebruik van cruisecontrol. Zeker wanneer je een langere afstand moet afleggen, op de autostrade bijvoorbeeld, kan het raadzaam zijn dit hulpmiddel in te schakelen. Zo voorkom je dat je onbewust te snel zal rijden.

3. Voorkom dat je afgeleid wordt

Er zijn altijd zaken in het verkeer die je aandacht afleiden en waarop jij als bestuurder geen invloed hebt. Maar er zijn ook zaken waarop je dat wél hebt. Hou je aandacht steeds op het verkeer gericht en vermijd storende afleidingen zoals je smartphone of andere activiteiten die een invloed hebben op je rijgedrag.

4. Verken op voorhand je traject

Dit vereist een beetje extra werk, maar kan je wel een verkeersboete besparen. Verken je route van tevoren met bijvoorbeeld Google Maps, of Immersive View voor Routes. Zo kan je voor je op pad gaat met de wagen, de verkeersregels en snelheidslimieten op jouw route controleren. Je komt ook te weten welke wegen onderworpen zijn aan tijdelijke snelheidsbeperkingen.

5. Volg de parkeerregels

Op wettelijke parkeerplekken parkeren, letten op parkeerborden en rekening houden met betaalzones kan je ook een handje helpen om verkeersboetes te vermijden.

6. Onderhoud je wagen regelmatig

Een periodiek onderhoud van je auto voorkomt de kans op boetes voor bijvoorbeeld defecte ruitenwissers, lichten …

7. Stop voor een oranje licht

We weten allemaal dat we moeten stoppen wanneer het rood is. Maar ook voor een oranje licht stop je beter. Wanneer je de mogelijkheid hebt om te stoppen, moet je dat in principe ook doen. Rijd je toch door het oranje licht, dan riskeer je een fikse boete.

8. Rijd op de juiste rijstrook

Op de verkeerde rijstrook rijden, kan aanleiding geven tot een boete. Wees alert en volg de juiste borden en wegmarkeringen om op de aangewezen strook te blijven. Ook op het middenvak rijden wordt bestraft.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.