Hoe streamen entertainment verandert in het tijdperk van hyperconnectiviteit
Streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Ze hebben de manier waarop we naar films en series kijken ingrijpend veranderd. In dit artikel bespreken we hoe de opkomst van streaming de entertainmentindustrie getransformeerd heeft.
Minder bioscoopbezoek, meer thuiskijkers
De populariteit van streamingdiensten heeft geleid tot een daling van het aantal bioscoopbezoekers. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal bioscoopbezoekers in Nederland tussen 2010 en 2025 met 40% is afgenomen.
Jaar | Aantal bioscoopbezoekers |
2010 | 35 miljoen |
2015 | 30 miljoen |
2020 | 25 miljoen |
2025 | 21 miljoen |
Tegelijkertijd besteden we steeds meer tijd aan het kijken van films en series via streamingdiensten. Het aantal abonnees op diensten als Netflix en Disney+ of zelfs StarCasino is de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot 7 miljoen in 2025. We kijken gemiddeld 2 uur per dag naar online video’s, 30% meer dan in 2020.
Filmstudio’s richten zich op streaming
De populariteit van streaming heeft ervoor gezorgd dat traditionele filmstudio’s en mediabedrijven zich steeds meer zijn gaan richten op hun eigen streamingdiensten. Zo heeft Disney met Disney+ een eigen concurrent voor Netflix gelanceerd. Ook WarnerMedia, NBCUniversal en Paramount hebben inmiddels eigen streamingplatforms.
Deze bedrijven investeren fors in het maken van originele films en series speciaal voor hun streamingdiensten. Waar vroeger de bioscoopuitbreng de primaire inkomstenbron was, genereren deze bedrijven nu het grootste deel van hun omzet uit abonnementsgelden voor hun streamingdiensten.
Nieuwe verdienmodellen
De opkomst van streaming heeft ook geleid tot nieuwe verdienmodellen in de entertainmentindustrie. Zo worden films en series nu al tijdens de productiefase verkocht aan de hoogste bieder onder de streamingdiensten. Netflix, Amazon en Disney concurreren fel om de meest veelbelovende titels binnen te halen.
Daarnaast worden steeds vaker films direct op de streamingdiensten uitgebracht, zonder eerst in de bioscoop te draaien. Dit levert de makers vaak meer geld op dan de traditionele vertoning in de bioscoop met daarna de verkoop van dvd’s en downloads.
Nieuwe mogelijkheden
De populariteit van streaming biedt makers van films en series ook nieuwe creatieve mogelijkheden. Doordat kijkers series vaak in één keer binge watchen, kan er meer een langer, complexer verhaal verteld worden. Series als Stranger Things, The Crown en House of Cards hebben hier succesvol gebruik van gemaakt.
Ook biedt het directe contact met de kijkers streamingdiensten de mogelijkheid om snel in te spelen op trends en voorkeuren. Netflix en Amazon analyseren continu het kijkgedrag van hun abonnees om te bepalen welke series goed scoren en waar behoefte aan is. Dit heeft geleid tot titels als Tiger King, Emily in Paris, Bridgerton en The Queen’s Gambit die viral gingen op sociale media.
Personalisatie van content
Een andere belangrijke ontwikkeling is de toenemende personalisatie van content op streamingdiensten. Door geavanceerde algoritmes te gebruiken zijn Netflix en anderen in staat om incredibly precieze kijkprofielen van gebruikers op te bouwen. Op basis hiervan kunnen ze gerichte aanbevelingen doen voor nieuwe series en films die specifiek aansluiten bij iemands persoonlijke smaak.
Dit zorgt voor een veel persoonlijkere kijkervaring. Geen zin in serieus drama vanavond? Dan adviseert Netflix bijvoorbeeld een lichte komedie. Deze vorm van personalisatie vergroot de kans dat mensen langer geabonneerd blijven. Uit onderzoek blijkt dat 80% van wat mensen kijken op Netflix tegenwoordig gebaseerd is op een persoonlijke aanbeveling.
Conclusie
De afgelopen vijf jaar heeft de opkomst van streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video de entertainmentindustrie ingrijpend veranderd. Mensen bezoeken minder vaak de bioscoop en brengen meer tijd door met het streamen van series en films in hun eigen huis.
Traditionele mediabedrijven richten zich nu vooral op deze nieuwe markt door fors te investeren in streaming. Dit biedt makers van films en series ook nieuwe creatieve en financiële mogelijkheden. We kunnen dus stellen dat streaming entertainment definitief getransformeerd heeft.