Home > Hoe diervriendelijk zijn onze West-Vlaamse steden en gemeenten?

Hoe diervriendelijk zijn onze West-Vlaamse steden en gemeenten?

Geschreven op 1 maart 2022 om 09:34 door Mario De Wilde

In 2017, vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, telde Vlaanderen 95 schepenen van Dierenwelzijn. In 2019 telde datzelfde Vlaanderen al 238 schepenen van Dierenwelzijn, op een totaal van 300 steden en gemeenten, een stijging van 150%. Dat is uitermate positief. Maar wat deden de schepenen met de bevoegdheid die ze kregen? GAIA maakte een tussentijdse balans op.

In 2017, vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, telde Vlaanderen 95 schepenen van Dierenwelzijn. In 2019 telde datzelfde Vlaanderen al 238 schepenen van Dierenwelzijn, op een totaal van 300 steden en gemeenten, een stijging van 150%. Dat is uitermate positief. Maar wat deden de schepenen met de bevoegdheid die ze kregen? GAIA maakte een tussentijdse balans op. Van alle Vlaamse gemeenten heeft zo’n 80% vandaag een schepen van Dierenwelzijn. Een ambtstermijn duurt zes jaar en we zijn nu drie jaar ver, tijd dus om een eerste blik te werpen op de verwezenlijkingen van de verschillende Vlaamse schepenen inzake lokaal dierenwelzijnsbeleid. Wat gaat goed, wat kan verbeterd worden nog tijdens de huidige legislatuur?

Resultaten West-Vlaanderen

Op basis van meer dan zestig vragen en 10 speerpunten (zie bijlage) maakten we een ranking op. Tot die speerpunten behoren onder andere de aanwezigheid van een schepen van Dierenwelzijn, sensibilisering van de bevolking, een beleid rond zwerfkatten, een diervriendelijke controle van de populatie stadsduiven, de afwezigheid van levende dieren op markten, kermissen en braderijen, een verbod op knallend vuurwerk, en de onmogelijkheid om een vergunning voor thuisslachtingen te bekomen. De ranking werd opgemaakt aan de hand van de antwoorden die GAIA ontving van de steden en gemeenten. In West-Vlaanderen gaat het goud gaat naar Oostende (84%), het zilver naar Kortrijk (84%) en het brons naar Torhout (83%).*

* Dat Oostende goud pakt en Kortrijk zilver, hoewel hier hetzelfde percentage vermeld wordt, komt doordat Oostende een beter resultaat na de komma behaalde.

Achteraan bengelen Ardooie (58%), Oostrozebeke (53%) en Zuienkerke (42%). Op onze website vindt u de feedback per stad of gemeente die participeerde.

Gedeputeerde van Dierenwelzijn

In tegenstelling tot de provincies Vlaams-Brabant en Limburg, heeft West-Vlaanderen nog geen provinciale gedeputeerde van Dierenwelzijn. Dat is een lacune. GAIA vraagt aan de provincie West-Vlaanderen om eveneens vanuit de provincie de nodige ondersteuning te bieden aan de gemeenten, zodat er gecoördineerde acties kunnen uitgewerkt worden op provinciaal niveau, zoals bijvoorbeeld het label van een diervriendelijke gemeente in Vlaams-Brabant of de Valentijnsactie in Limburg.

Uitdagingen

De resultaten van de enquête moeten gezien worden als een leidraad binnen een dynamisch proces. GAIA wil een analyse maken van de huidige situatie op lokaal niveau. De score geeft een richtlijn aan en is een synthese van de antwoorden die we kregen op onze vragen. Wat zijn de uitdagingen waar lokale besturen voor staan, wat loopt vlot, wat niet?

Onze analyse en ranking zijn gebaseerd op de antwoorden die we verkregen op onze lange lijst vragen, via ofwel de schepen van Dierenwelzijn (of de burgemeester), ofwel via een medewerker. Steden en gemeenten die ons geen antwoorden bezorgden, kunnen alsnog contact opnemen.

De enquête is een tussentijdse evaluatie en geen eindrapport. Verschillende gemeenten die nu vrij laag scoren, gaven wel aan werk te willen maken van een beter beleid op vlak van dierenwelzijn. De tweede helft van deze legislatuur zal uitwijzen wie zijn woorden zal omzetten in daden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.