Home > Historisch Veurne 2020: naar de dorpen!

Historisch Veurne 2020: naar de dorpen!

Geschreven op 7 februari 2020 om 09:09 door Mario De Wilde

Vijf edities lang dompelde Historisch Veurne je in het laatste weekend van de paasvakantie onder in historische sferen. Je maakte kennis met de volkse geschiedenis van het Veurnse stadcentrum tijdens theaterwandelingen en tal van andere activiteiten. Vanaf 2020 trekt Historisch Veurne naar de Veurnse deelgemeenten met als eerste halte, Beauvoorde. Het uitgangspunt blijft hetzelfde! Je maakt tijdens theaterwandelingen kennis met het verleden van één van de meest pittoreske dorpen van de Westhoek.

Theaterwandelingen
De theaterwandelingen zijn altijd het uithangbord geweest van Historisch Veurne. Dit jaar gaat Visit Veurne verder op de ingeslagen weg van 2019 en gaat de dienst in zee met de lokale toneelgilden Sint-Omaars en Sint-Lutgardis. Daarnaast heeft iedere scène een professionele hoofdrolspeler. Dit jaar zijn dit Wouter Bruneel, Luc Dufourmont, Joris Gulders en Onno van Gelder Jr. Anders dit jaar is dat er maar drie groepen per aanvangsuur van start gaan. Dit betekent dat de drie groepen op het einde van theaterwandeling samen de laatste theaterscène beleven. Deze laatste scène gaat over een drievoudige moord die plaats vond in Vinkem in het jaar 1919. De scène kadert in de lancering van een nieuwe wandelbrochure Verhalen onder weg, uitgebracht door Regionaal Landschap, Kasteel Beauvoorde en Veurne. Deze brochure zal ook de dag zelf verkocht worden!

Retrokoers

Naast de theaterwandelingen is er met de Retrokoers opnieuw plaats voor wat sport, maar met een ludiek kantje! Het parcours loopt door de pittoreske straten van Wulveringem en Vinkem, over kasseien en landelijke wegen. ’s Middags is er een proloog van één ronde (2,2 km), ’s middags is er dan de retrokoers zelf. De renners moeten 15 ronden afwerken. Een uitdaging voor deelnemers die aan de start moeten verschijnen met een stalen fiets, een retro wollen trui, ongeschoren benen … Ook kinderen worden uitgenodigd om verkleed als Eddy Merckx of Michel Pollentier een ronde af te leggen. Naast het parcours kunnen de niet-sportievelingen naar hartenlust supporteren!

Sfeervol dorpsplein met live-muziek

Tijdens Historisch Veurne komt er in Beauvoorde een gelegenheidsdorpsplein in de Wulveringemstraat. Daar bieden diverse verenigingen Beauvoordse specialiteiten aan. Het plein wordt ook het epicentrum van het evenement met live-muziek. Zo staan Cardboard Cabin, Unexpected Visitors, CARDOEN, Silas en de Spreeuwen, Dixie Rose en Midnight Runaway op de planken.

En nog tal van andere activiteiten

Zo kan je natuurlijk ook een bezoekje brengen aan het Kasteel Beauvoorde, waar je nog terecht kan voor de tijdelijke tentoonstelling Grote Kunst voor Kleine Kenners, de Vlaamse Meesters. Nog meer kunst opsnuiven? Breng dan een bezoekje aan atelier van Pictores, die een rakustook organiseren. Of stap eens binnen in de kunstgalerij van Monique Mol! Ongetwijfeld kom je nog enkele leuke verrassingen tegen!

Tickets

Tickets voor de theaterwandelingen zijn te koop via www.historischveurne.be. Voor een standaardticket (theaterwandeling) betaal je 9 euro per persoon, een combiticket (theaterwandeling en bezoek aan Kasteel Beauvoorde) kost 12 euro per persoon. Wil je deelnemen aan de retrokoers, dan betaal je 5 euro per deelnemer. Alle andere activiteiten (behalve toegang Kasteel Beauvoorde) zijn gratis. Celine Mouton, schepen van Cultuur: “Het pittoreske Beauvoorde legt zijn geschiedenis bloot via deze theaterwandelingen. Het gezellig dorpsplein zal het centrum zijn van een dag vol gezellige activiteiten.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.