Historica dr. Heidi Deneweth wint 4de Levend Archiefprijs van Brugge
De vzw Levend Archief, de vriendenkring van het Brugse Stadsarchief, heeft dit jaar voor de vierde maal de vijfjaarlijkse Levend Archiefprijs toegekend aan een onderzoeker die met zijn/haar publicatie vernieuwend onderzoek heeft verricht en dit in belangrijke mate gebaseerd op bronnen van het Stadsarchief. De laureaat 2023 is historica dr. Heidi Deneweth met haar boek ‘Goede muren maken goede buren. Verbouwingen en buurtleven in Brugge, 1500-1800’ (2020). Deze publicatie biedt de lezer een boeiende inkijk in Brugge tijdens de vroegmoderne periode (16e tot 18de eeuw), een periode die in de Brugse geschiedschrijving nog steeds onderbelicht is. Tot ca. 1680 was de stad een belangrijke groeipool met weer ongeveer 35.000 inwoners. Daarna ging het bergaf. De vastgoedmarkt, de woningbouw en de hele ruimtelijke ordening van de stad ondervonden daar uiteraard de gevolgen van. Niet alleen de evolutie van de huizenmarkt voor bewoners, eigenaars en huurders komt in Heidi’s boek aan bod, maar ook de manier waarop buren en huiseigenaars met elkaar omgaan om het samenleven te organiseren, burenconflicten op te lossen en gemeenschappelijke voorzieningen uit te bouwen en te onderhouden.
Heidi Deneweth heeft de liefde voor het historisch onderzoek opnieuw ontdekt toen ze in 1994 als vrijwilligster een actieve begeleidster werd van de Werkgroep Huizengeschiedenis van onze vriendenkring. In 2002 koos ze om de opgedane kennis en ervaring met de Brugse methodiek van het huizenonderzoek te vertalen naar een academisch onderzoek. Ze promoveerde in 2008 aan de VUB tot doctor met een proefschrift van meer dan 1.000 pagina’s met als titel ‘Huizen en mensen. Wonen, verbouwen, investeren en lenen in drie Brugse wijken van de late middeleeuwen tot de negentiende eeuw’.
Ten slotte willen we nog graag volgende vaststelling meegeven. Tijdens haar academische loopbaan treedt Heidi Deneweth steeds op als een ware ambassadeur van het Brugse Stadsarchief en van haar vriendenkring. Ze laat geen kans onbenut om de rijkdom van onze archieven of de verdiensten van de werkgroepen Huizengeschiedenis en Materiële Cultuur mee onder de aandacht te brengen. Kortom een waardige laureaat.
Nog even in herinnering brengen wie de drie vorige laureaten waren. De eerste Levend Archiefprijs werd in 2008 uitgereikt aan historicus Albert Janssens met zijn vernieuwende studie over de schilders van de Lucia- en de Ursulalegende, samen met zijn andere studies over het 15de-eeuwse Brugge. De tweede laureaat was in 2013 Jan Dumolyn, professor aan de UGent, die bekroond werd voor zijn talrijke en veelzijdige studies over de sociale en politieke geschiedenis van onze stad in de late middeleeuwen. In 2018 was het de beurt aan heemkundig vorser Valentin De Grande om de derde Levend Archiefprijs in ontvangst te nemen en dit voor zijn herwerkte studie en publicatie over Assebroek tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Foto: de laureaat dr. Heidi Deneweth geflankeerd door voorzitter Philippe De Wulf en hoofdarchivaris Jan D’hondt