Home > Het Vredeslicht komt dit jaar naar Zeebrugge

Het Vredeslicht komt dit jaar naar Zeebrugge

Geschreven op 20 december 2022 om 09:16 door Mario De Wilde

Sinds 1989 vertrekt het Vredeslicht jaarlijks vanuit Bethlehem en verspreidt het zich als een lopend vuurtje over de wereld. Het Vredeslicht is een verbindend symbool van hoop en vrede voor alle mensen. Op initiatief van Stad Brugge, het Huis van de Mens, de Protestantse Kerk Brugge, de pastorale eenheid Sint-Donatianus en YOT doet het Vredeslicht dit jaar de verschillende wijken in de stad aan. Ook Zeebrugge neemt voor het eerst deel.

Tom Feys, buurtwerker Zeebrugge: “Zeebrugge ligt geografisch het verst af van de Brugse binnenstad. Het is niet evident om het Vredeslicht naar de Zeebruggenaren te brengen, maar we doen een spreekwoordelijk duwtje dit jaar. We overbruggen de afstand symbolisch met een tandem. Samen met een aantal buurtbewoners fietsen we naar Brugge om het licht op te halen aan de Magdalenakerk. We trappen daarna – goed verlicht – terug naar Zeebrugge.”

Met de hulp van vrijwilligers wordt het Vredeslicht achtereenvolgens verspreid bij de inwoners van Lissewege en Zeebrugge. Er zijn haltes voorzien in de Stationswijk, de Strandwijk, de Vismijn en het Dorp. Inwoners van Lissewege en Zeebrugge mogen – een niet-brandend kaarsje aan de voordeur zetten.

De zogenaamde ‘Stroatelopers’, Zeebruggenaren die het sociaal weefsel in de buurt versterken, gaan van deur tot deur om het licht tot bij de mensen te brengen. De laatste halte van het Vredeslicht is de St.-Donaaskerk in Zeebrugge-Dorp. Priester Fernand Marechal neemt het in ontvangst en verspreidt het verder bij buurtbewoners en verenigingen.

Tom Feys: “Met het Vredeslicht willen we Zeebrugge en Brugge dichter bij elkaar brengen. Samen met heel wat enthousiaste vrijwilligers en Zeebrugse verenigingen werken we elke dag verder aan een plek waar het goed wonen en leven is.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.