Home > Het station van Kortrijk op weg naar Europese erkenning? Stemmen kan nu

Het station van Kortrijk op weg naar Europese erkenning? Stemmen kan nu

Geschreven op 11 april 2023 om 09:00 door Mario De Wilde

De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw (VVIA) diende vorig jaar, in overleg met Kortrijkse erfgoedverenigigen, een kandidatuur in voor de Europese campagne ‘The 7 Most Endangered 2023′. Dit is een campagne van Europa Nostra samen met het European Investment Bank Institute en met steun van de Europese Commissie, waarbij jaarlijks een lijst opgesteld wordt van de zeven belangrijkste bedreigde erfgoedsites in Europa.

Eind januari werd bekend gemaakt dat het station van Kortrijk, uit een lijst van meer dan 100 kandidaten uit heel Europa, opgenomen werd in de shortlist met 11 erfgoedsites.
VVIA heeft intussen, gezien deze erkenning, ook officieel bij Minister Diependaele een aanvraag tot wettelijke bescherming als monument ingediend.

Nu donderdag, 13 april, om 11 uur wordt de definitieve lijst van de 7 belangrijkste bedreigde erfgoedsites in 2023 in Europa bekend gemaakt. Dit gebeurt via een Europees online evenement dat iedereen kan volgen. Registreren via https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZElcuipqj4vHtCM5VPFm6JuA9ypECl7Ch4o#/registration

We hebben (goede ?) hoop dat het station van Kortrijk daar bij is, en rekenen op jullie deelname. Om de discussie aan te zwengelen en ideeën te lanceren, organiseert de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie daarenboven, in samenwerking met ABEKO (Adviescommissie Bouwkundig Erfgoed Kortrijk) op zaterdag 22 april om 10 u een ochtendsymposium over behoud en herbestemming van stations. Dat vindt plaats in de zaal van Boekenhuis Theoria, Casinoplein in Kortrijk. Er zullen voorbeelden uit Vlaanderen en het buitenland (Frankrijk, Nederland) voorgesteld worden.
Toegang is gratis en iedereen is welkom.

1 reactie

Roland Rotsaert
Geschreven op 2023-04-11 16:55:42
Er zijn zeer goede redenen om dit gebouw te beschermen (beeld je eens het stationsplein in zonder dit gebouw!), maar ik wacht nog altijd op het eerste voorstel voor hergebruik. Zitten er dan echt geen creatieve geesten in de kandidaat-culturele hoofdstad?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.