Home > Het is stil rond de Brugse beiaard. Vanaf Pasen klinkt hij weer als nieuw met o.a. ‘Twee Meisjes’

Het is stil rond de Brugse beiaard. Vanaf Pasen klinkt hij weer als nieuw met o.a. ‘Twee Meisjes’

Geschreven op 28 maart 2024 om 06:37 door Mario De Wilde

Een noodzakelijke revisie van het beiaardklavier en een grote versteek zorgen tot Pasen voor ‘stilte’ in het Brugse centrum. Maar geen paniek, vanaf Pasen zijn de oude, vertrouwde klanken terug te horen. In samenspraak met beiaardier Wim Berteloot en de firma Clock-o-matic besliste het stadsbestuur vorig jaar al om het klavier van de beiaard te laten reviseren. Deze revisie valt echter in dezelfde periode als de grote versteek (*) waardoor er nu stilte zal zijn tot Pasen.

“Sinds de laatste vernieuwing in 2010 heeft onze beiaard een aanzienlijke hoeveelheid bespelingen meegemaakt, waardoor onderhoud nu essentieel is geworden. Vanaf maandag 11 maart kan beiaardier Wim de beiaard al niet bespelen, wat betekent dat er geen live muziek meer te horen is”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

“Drie weken geen beiaardspel door de beiaardier en twee weken geen klokkenmuziek van het automatisch spel in plaats van de gebruikelijke ‘stille week’ (als de klokken ‘naar Rome’ zijn) voor Pasen, zijn eerder uitzonderlijk. We investeren in een verbeterd systeem van draadregelaars, wat het speelcomfort van onze beiaardiers en gastbeiaardiers aanzienlijk zal verbeteren. Nog eventjes geduld, dus”, aldus schepen Nico Blontrock. Gisteren gaven schepen Nico Blontrock, stadsbeiaardier Wim Berteloot en de Brugse zanger Raymond van het Groenewoud tekst en uitleg hierover op de binnenkoer van de Brugse Stadshallen.

Vanaf Pasen zijn de wekelijkse beiaardbespelingen terug op zondag, woensdag en zaterdag telkens van 11.00 tot 12.00 uur. Vanaf dan zal ook het resultaat van de ‘pinnenversteek’ te horen zijn in vier nieuw geprogrammeerde melodieën, met als meest opvallende nummer ‘Twee meisjes’ van Raymond van het Groenewoud.

(*) De grote versteek is de tweejaarlijkse wijziging van de melodieën van de automatische beiaard (die per kwartier speelt). Letterlijk het versteken van de pinnen in de trommel zodat er andere muziek te horen is. 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.