Home > Het eerste ‘Wonderwoudje’ van Vlaanderen ligt in Kortrijk

Het eerste ‘Wonderwoudje’ van Vlaanderen ligt in Kortrijk

Geschreven op 24 februari 2021 om 10:39 door Mario De Wilde

Kortrijk plantte samen met de kinderen van basisschool Pius X gisteren het eerste ‘Wonderwoudje’ in Vlaanderen aan. Een grasveld van 2.500m², gelegen in de wijk Pius X ter hoogte van de Edgar Tinellaan, wordt omgetoverd tot een groene oase. Bomen, struikengordels en bloemenweides vormen samen een biodivers bosje. Onder het nieuwe groen krijgt basisschool Pius X ook een buitenklas. Dit allemaal onder deskundige begeleiding van BOS+. De kostprijs van het project bedraagt 8.000 euro waarvan Kortrijk de helft financiert en de Provincie West-Vlaanderen de andere helft in het kader van de samenwerking Gemeente voor de Toekomst met de Bond Beter Leefmilieu (BBL).
Van biodiverse ambitie en lokale participatie tot realisatie
Kortrijk wilde al langer, naar het voorbeeld van Tiny Forest, biodiverse bosjes in de binnenstad en stedelijke omgeving realiseren. Aansluitend stapte de lokale basisschool Pius X ook met dit idee naar de stadsdiensten toe. Voor de verdere uitwerking wilde Kortrijk ook de buurtbewoners betrekken om tot een gedragen project te komen. De projectoproep ‘Gemeente voor de Toekomst’ van de Provincie West-Vlaanderen en BBL kwam op het juiste moment. Samen met BOS+ werd een participatietraject opgesteld met buurtbewoners en de school om samen aan de tekentafel tot een gedragen ontwerp te komen. Vandaag steken de leerlingen zelf de handen uit de mouwen om het ‘Wonderwoudje’ aan te planten, onder het goedkeurend oog van schepen Bert Herrewyn en gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.
Wonderwoudje: meerwaarde voor stad, natuur én mens

Samen met de externe begeleiding van BOS+ en provincie werden autochtone boom- en struiksoorten gekozen om het maximum aan biodiversiteit op een minimum aan oppervlakte te verkrijgen. Door het ‘Wonderwoudje’ worden geschikte habitats gecreëerd waardoor in een sterk verstedelijkt gebied fauna en flora de kans krijgen zich te ontwikkelen. De nieuwe groenzone gaat ook het hitte-eiland effect tegen en is een bondgenoot tegen extreem weer en het veranderende klimaat. Met het buitenklasje krijgt het bosje ook een sociaal maatschappelijke rol en creëert het een natuurlijke speel- en leeromgeving voor de basisschool.

Bert Herrewyn, schepen van biodiversiteit en natuur : “Het Wonderwoud is een prachtvoorbeeld van hoe het openbaar domein ingezet wordt om een win-win situatie te creëren met meer natuur in de binnenstad. Bewoners en scholen kunnen gebruik maken van het groen, het is een duurzame bondgenoot tegen de klimaatverandering en het zorgt voor meer fauna en flora in een stedelijke omgeving. Dit is het eerste Wonderwoud, maar Kortrijk gaat ondertussen consequent verder met het vergroenen van de binnenstad. Zo wordt dit najaar het nabijgelegen Pieter Pauwel Rubensplein ook natuurvriendelijker ingericht.”

Foto’s copyright stad Kortrijk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.