Home > Het abc van onze Belgische kust: dat leer je via het Duinenhuis van Koksijde

Het abc van onze Belgische kust: dat leer je via het Duinenhuis van Koksijde

Geschreven op 7 september 2022 om 09:52 door Mario De Wilde

Hoe goed ken jij onze Belgische kust? Dit najaar test je het uit in het Duinenhuis. Je struint er door de adembenemende landschappen van Koksijde-Oostduinkerke. En maakt intussen kennis met heel wat bijzondere dieren en planten. Zelfs na zonsondergang blijft de pret duren. Want dan tuur je naar de sterrenhemel door een gigantische telescoop.

Begeleide wandeltochten
Het Natuureducatief Centrum Duinenhuis verschuilt zich tussen de Schipgatduinen. Vanuit de verschillende Koksijdse natuurgebieden neem je elk weekend deel aan een geleide wandeling. Een professionele natuurgids dompelt je telkens onder in een nieuw, boeiend thema. Zo trek je op 24 september de duinen in met een herboriste. Zij toont je welke bessen eetbaar zijn en welke je beter links laat liggen. Boswachter Guy Vileyn vertelt je op 9 oktober alles over de bomen in het Hannecartbos. En op 30 oktober speur je het strand af, op zoek naar zeehonden en andere dieren.

Fietssafari
Wissel je je wandelschoenen liever in voor de fiets? Op 11 september, tijdens Open Monumentendag, neem je deel aan een heuse Fietssafari. Deze begeleide fietstocht voert je 22 kilometer door Koksijde en Oostduinkerke. Daar trap je voorbij adembenemende natuurgebieden en knappe gebouwen. Na deze actieve tocht kom je op adem in het Duinenhuis. Dankzij de permanente expo ‘Souvenirs in het zand’ achterhaal je de geschiedenis van dit opmerkelijke pand. Je leest over de vorige eigenaars, de architect en de bezoekers van het gebouw. En je botst op historische foto’s en objecten. Die tonen aan hoe het Duinenhuis het toerisme en natuurbehoud aan de kust beïnvloedde.

De kust by night
Zodra de zon ondergaat, neemt de duisternis de duinen over. Verschillende nachtdieren komen tevoorschijn. Terwijl fonkelende sterren aan de hemel pronken. Je bewondert dit donkere decor op 8 oktober, tijdens de ‘Nacht van de Duisternis’. Dankzij deze interactieve natuurwandeling herken je voortaan allerlei nachtvlinders en uilen. En weet je hoe je hen best fotografeert. Nadien beklim je de trappen van het Duinenhuis. Want op het dakterras klop je aan bij De Sterrenjutter, de eerste sterrenwacht aan de Belgische kust. Door een enorme telescoop richt je het vizier op ons sterrenstelsel. Zo spot je de maan, Venus of zelfs Jupiter. Vanaf september schuif je hier elke eerste vrijdag van de maand trouwens aan voor een interessante lezing. En nog tot en met 11 september struin je door de tijdelijke expo ‘Ons zonnestelsel en ver daarbuiten’. Deze tentoonstelling bundelt enkele waanzinnige deepsky-foto’s. Die brengen verschillende melkwegstelsels en sterrennevels prachtig in beeld.

Lezingen, teambuildings en zeeklassen
Trek je eropuit met de klas? Of spendeer je een dag met je vrienden, familie of collega’s? Het Duinenhuis organiseert lezingen en activiteiten op maat van jouw gezelschap. Zo volg je toespraken over de toekomst van de landbouw in de polders. Ga je in zee met een echte garnaalkruier. Of maak je een educatieve tocht langs de duinen en het strand.
Foto © Natuureducatief Centrum Duinenhuis
Praktisch:
Toerisme Koksijde-Oostduinkerke
Zeelaan 303, 8670 Koksijde
Tel: +32 (0)58 51 29 10 – E-mail: toerisme@koksijde.be – www.visitkoksijde.be

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.