Home > Het 5de seizoen van Comedy Mondays in Brugge met rits grote namen

Het 5de seizoen van Comedy Mondays in Brugge met rits grote namen

Geschreven op 6 september 2018 om 17:03 door Mario De Wilde

Het 5de seizoen van Comedy Mondays staat voor de deur en

Het concept:

Vanaf 1 oktober is elke eerste maandag van de maand terug de leukste maandag van de maand met een nieuw seizoen Comedy Mondays. Voor het 5de (!) jaar op rij kan men in Comptoir Des Arts terecht voor stand-up comedy van het hoogste niveau. Het idee om de beste stand-up comedians in Vlaanderen dichterbij de mensen te brengen in een café setting sloeg 4 jaar geleden in als een bom en is sindsdien een vast waarde geworden in Brugge. De artiesten komen hun nieuw materiaal try-outen, testen op het publiek als het ware, in een intieme sfeer van 80 personen. Praktisch elke voorstelling in het verleden was volledig uitverkocht en voor het 5de jaar zijn de verwachtingen niet minder, integendeel. Onze eigen David Galle stelde opnieuw de affiche samen en blikte daarvoor terug op het beste van de vorige seizoenen. Een top-editie dus! De namen op de agenda tonen heel mooi aan hoeveel diversiteit er in ons kleine Vlaamse comedy landschap zit. Het voorzichtige van Henk Rijckaert, het marginale van Freddy De Vadder, het eerlijke van Joost Van Hyfte, het herkenbare van Bas Birker of het droger dan droge van Ygor uit Poperinge. Het is niet mogelijk onze persoonlijke favoriet aan te duiden, het zijn stuk voor stuk gevestigde waarden die elk op hun eigen manier uitblinken. Want comedy kan zeer herkenbaar zijn maar evengoed surrealistisch.

David Galle is zoals steeds de “master of ceremony” die de gasten aan u voorstelt maar ook de “warming up” voor zijn rekening neemt. Op onnavolgbare wijze brengt hij het publiek op temperatuur. De meerwaarde van een butler die het warm bad laat lopen is niet te onderschatten. Indien deze luxe u niet bekend is kunt u er zich wel iets bij voorstellen. Zijn vaak uitgebreide intro is iets waar iedereen telkens naar uitkijkt.

Soms wordt het publiek betrokken en persoonlijk aangesproken, wat elk optreden uniek maakt, soms helemaal niet. Maar telkens weer zijn de stand-uppers “up close and personal” en daar zit het succes van Comedy Mondays. Men kan ze aanspreken, aaien, knuffelen en soms ook kussen. In tegenstelling tot de zoo plaatsen wij geen glas of tralies.

Onze sponsors van het eerste moment zijn er ook opnieuw bij. Brouwerij De Landtsheer voorziet u van een fris glas bier terwijl Pepsico het frisdrank alternatief voorziet. Dus, inbegrepen in elk ticket, een Malheur 6, Pepsi, Pepsi Max of 7Up. Een niet te onderschatten sponsoring, want zij zorgen er voor dat de prijs/kwaliteit verhouding van een ticket lachwekkend goed blijft! Voor 14 euro krijgt men 2 tot 4 stand up comedians, een eerste dorstlesser en de garantie van 2,5 uur lachen. Want o ja, er wordt ook nog eens ferm gelachen…

De affiche:

1 oktober: Rob Vanoudenhoven en Henk Rijckaert

5 november: Steven Mahieu en Freddy De Vadder

3 december: Joost Van Hyfte en Han & Grietje

4 februari: Erhan Demirci en Bas Birker

4 maart: Piv Huvluv Vinylvreter, het beste van 20 jaar Piv Huvluv

1 april: Seppe Toremans en Ygor uit Poperinge

6 mei: Moppentrommel met Jens Dendoncker, Mugge van Brugge en David Galle

De artiesten:

Rob Vanoudenhoven, wie kent hem niet? Hij komt vertellen over zijn leven, werk en avonturen. Over altijd ja zeggen en proberen te “overleven”. Over ”Who the fuck is Rob Vanoudenhoven”, waarmee hij zichzelf tegen wil en dank op de kaart heeft gezet in het medialandschap. Over hoe zijn eigen programma, de “XII werken van Vanoudenhoven” zijn leven ondersteboven heeft gehaald. Maar ook hoe mooi en leerrijk die eerste 50 jaren zijn geweest. Hij komt het eindelijk delen, in de zaal, met iedereen.

Henk Rijckaert mag zichzelf intussen rekenen tot de club van absolute smaakmakers in de Vlaamse comedy-scene. Hij staat garant voor rake observaties die o zo herkenbaar zijn. Geslaagde imitaties en een zeer groot enthousiasme. Zet uw veiligheidsbril op en leer opnieuw waarop u moet kloppen als er een storing is. Hij brengt in Comptoir Des Arts zijn allereerste try-out voor zijn nieuwe comedyvoorstelling “Maker” die in januari volgend jaar van start gaat.

Steven Mahieu is een stand-upcomedian van de meest zuivere soort. Hij gaat rechtdoor, zonder tralala, met vuur en veel overgave en is messcherp. Hij heeft ondertussen 3 zaalshows gebracht die hopen toprecensies kregen. Na een carrière in de jeugdpsychiatrie, begon deze Gentenaar uit Jabbeke een kleine 10 jaar geleden met comedy en hij bevestigt sindsdien zijn plaats in het koppeloton van de Vlaamse comedy.

Freddy De Vadder heeft een nieuw mikpunt gevonden voor zijn intussen legendarische volkswijsheid: de politiek. Als politici hun vak mogen degraderen tot wansmakelijk toneel mag hij als expert ter zake het omgekeerde doen. Als vanouds zegt hij opnieuw wat iedereen al jaren denkt. Dat lijkt wel het mantra van een politicus, maar uit zijn mond klinkt het heel wat authentieker. De try-out voor “Freddy For President”, ondertussen reeds zijn 7de zaalshow!

Joost Van Hyfte kennen we als uitvinder van “culinaire comedy”. Goedgemutst en smaakmakend!

Zijn recept bestaat o.a. uit 15 gram sfeer en gezelligheid met een snuifje sarcasme. Hij won in 2006 de 123 Comedy Cup en was finalist van Humo’s Comedy Cup. Ondertussen heeft deze crisiskok 3 volavond shows achter de kiezen. Een vaste waarde op Comedy Mondays zoals deze smaakt steeds naar meer. Maaltijd is niet inbegrepen, wel lekkere humor.

Han & Grietje vieren hun 20 jarige vriendschap. Ze studeerden samen aan de toneelschool waar 1 theaterkus hen nog steeds in de war brengt. Een vrouw die grappig is, een man die huilt. Alle zekerheden vallen weg, genderneutraal is de nieuwe norm. Powercabaret met humoristische dialogen gebracht aan een verschroeiend tempo met veel kracht en dynamiek. Han Solo is back, niet solo maar volgens de promo wel in een roos pakje…

Erhan Demirci was vorig seizoen de grootste ontdekking want we kenden hem niet. In zijn stand-up optredens ontziet deze rasechte gastarbeiderszoon geen enkel onderwerp. Zijn eigen uittocht van het harde, Limburgse dorpsleven naar het nog hardere “life in the ghetto” van Brussel nog in het minst. Niet alleen politiek & integratie vormen zijn inspiratie, het alledaagse leven van de gemiddelde Belg frappeert hem te meer.

Bas Birker haat het als men hem omschrijft als sympathieke Hollander! Deze sympathieke Hollander is ondertussen Belg en was vorig seizoen wellicht de meest memorabele. Een ras performer met meer dan 1500 optredens in 10 jaar op de teller. Altijd één brok energie, zo nu en dan op het randje met heel wat improvisatie. Er zijn eigenlijk twee soorten mensen op deze wereld: fans van Bas Birker en mensen die hem nog niet live hebben gezien…

Piv Huvluv draait dubbel op maandag 4 maart in Comptoir Des Arts. In de eerste helft schetst hij zijn muzikale ontwikkeling aan de hand van een karrenvracht vinyl uit zijn indrukwekkende platenkast. Een berg platenhoezen passeert de revue. Markante verhalen, maffe anekdotes en warme herinneringen die heel wat mensen doen mijmeren. Na de pauze is het feest want deze pionier van de Vlaamse stand-up comedy viert 20 jaar stand-up. The best of Piv!

Seppe Toremans is NIET de persoon waarmee je in een lift wil zitten. Want hij zou waarschijnlijk met een vreemde lach op z’n gezicht naast je komen staan en je aanstaren met die rare puilogen van hem. Met zijn hilarische vreemde absurditeiten krijgt hij moeiteloos iedere zaal plat. Hij is één van de creatieve breinen achter “Wat Als” en “Hoe zal ik het zeggen”. Hij was finalist van Humo’s Comedy Cup 2001, 2005 en verloor in 2012 van William Boeva.

Ygor uit Poperinge is het alter ego van een absurdistisch beulentype op blote voeten en met een vreemde boebel onder z’n beulenkap. Hij omschrijft zichzelf als kleine mooie man met korte beentjes. Hij is zonder twijfel de droogste komiek uit Vlaanderen en is aan zijn 3de passage in Comedy Mondays toe.

Moppentrommel is een idee van David Galle om het seizoen met een klepper af te sluiten in de traditie van Tony Bell, Baziel en HT&D, maar dan beter. Moppen tappen op café is een kunst op zich. Moedige leden van het publiek mogen zich ook aan een klucht of lolletje wagen. 3 comedians samen op het podium die hun beste moppen vertellen, op een manier dat enkel professionals dit kunnen:

Jens Dendoncker is waarschijnlijk de stand-upper met de hoogste aaibaarheidsfactor. Na het winnen van Humo’s Comedy Cup in 2016 is z’n carrière in een ferme stroomversnelling geraakt. Bij zijn vorige deelname aan Comedy Mondays vroegen heel wat mensen nog: “Jens wie?” Ondertussen weet iedereen het.

Mugge van Brugge is ons meest bekende grafdelver. Morbide humor kent hij als de beste. Hij praat graag over het “leven” op een kerkhof en is op onze Moppentrommel de grappigste en enige Bruggeling.

David Galle is een druk bezette en graag geziene stand-up comedian. Als bezieler en MC van de populaire Comedy Mondays heeft hij de status van onsterfelijkheid reeds bereikt. Als bijverdienste maakt hij ook naam met z’n zaalshows waarvan zijn meest recentste “Erover” een gigantisch succes is. Hij kan als geen andere de meest dagdagelijkse dingen in vraag stellen. Hij doet dit op de meest geniale, slimme en tevens simpelste manier.

Algemene info:

Locatie: Comptoir Des Arts

Adres: Vlamingstraat 53, 8000 Brugge

Deuren open: 19u

Aanvang: 20.30u

Einde: 23u

Tickets en info: www.comptoirdesarts.be

Toegang: 14 euro/ticket en 98 euro/seizoen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.