Home > Hernieuwde samenwerking met 15 jaar verlengd tussen Cosco Shipping Ports en Zeebrugse haven

Hernieuwde samenwerking met 15 jaar verlengd tussen Cosco Shipping Ports en Zeebrugse haven

Geschreven op 26 januari 2022 om 16:59 door Mario De Wilde

Op 1 januari 2022 ging de verlenging in van de huidige concessieovereenkomst tussen COSCO SHIPPING PORTS en het havenbestuur van Zeebrugge. De concessietermijn voor de containerterminal CSP Zeebrugge in het Albert II-dok in de voorhaven loopt voortaan tot 31 december 2055. De verlenging moet het CSP mogelijk maken verder te investeren in superstructuur en behandelingstuigen. Met de hub strategie zal de activiteit toenemen en dient in extra capaciteit voorzien te worden. Vandaag vond de officiële ondertekening van de overeenkomst online plaats.

Infrastructurele vooruitgang
Op 15 december 2004 sloten APM Terminals en het havenbestuur van Zeebrugge een concessieovereenkomst af voor een periode van 36 jaar. In januari 2018 nam CSP Zeebrugge alle aandelen van APM Terminals over, waardoor dezelfde concessieovereenkomst in handen kwam van COSCO SHIPPING PORTS. De huidige termijnverlenging (tot 51 jaar) zal gepaard gaan met een nauwere samenwerking tussen beide betrokken partijen. Momenteel werkt het havenbestuur aan een indicatief investeringsplan om de beoogde activiteiten transparant te communiceren aan zijn concessieverlener.

Zhang Dayu, Managing Director COSCO SHIPPING PORTS: “De terminal van Zeebrugge heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en de doorvoer zal met 53% toenemen tot ongeveer 930.000 TEU in 2021. Dit is onlosmakelijk verbonden met de nauwe samenwerking tussen beide partijen. Als eerste holdingterminal in Noordwest-Europa is de ontwikkeling van de Zeebrugge Terminal altijd een belangrijke strategische zet geweest van COSCO SHIPPING Ports. De ondertekening van het contract voor de verlenging van het concessierecht tot 2055 is voor beide partijen van groot belang. Wij hopen de samenwerking met het Havenbestuur van Zeebrugge te kunnen blijven versterken en de terminal in de toekomst verder te kunnen ontwikkelen. De operationele capaciteiten te verbeteren en klanten competitieve diensten aan te bieden.”

Zeebrugge: maritieme transit
De centrale geografische positie van de haven van Zeebrugge is een grote troef voor de maritieme logistiek. Naast de gunstige connectiviteit met andere delen van Europa (en het Verenigd Koninkrijk) en het ruime aanbod shortsea bestemmingen bevordert de waterdiepte in Zeebrugge eveneens de ontvangst van megaschepen. Met dit vennootschap hopen beide betrokken partijen de Zeebrugse haven verder uit te bouwen tot een onmisbaar strategisch kruispunt in het hartje van de wereld.

Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge: “De verlenging van de concessietermijn biedt nieuwe mogelijkheden voor de haven van Zeebrugge in de nabije en verre toekomst. De samenwerking met COSCO SHIPPING PORTS heeft zeker al vruchten afgeworpen. De sterke groei in het aandeel deepsea containertrafieken resulteerde in een toenemende interesse van andere rederijen en diensten voor het Zeebrugse havenwezen. Samen willen wij de pioniersrol van de Zeebrugse haven voor de internationale logistiek naar een hoger niveau tillen en de haveninfrastructuur optimaliseren in het kader van onze beoogde ‘clean port strategy’.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.