Home > Hernieuwde Grotestraat in De Haan na twee jaar miserie feestelijk geopend

Hernieuwde Grotestraat in De Haan na twee jaar miserie feestelijk geopend

Geschreven op 25 mei 2024 om 07:02 door Mario De Wilde

Na meer dan twee jaar van intensieve werkzaamheden is de heraangelegde Grotestraat in De Haan feestelijk geopend. De officiële heropening werd gevierd met een wandelconcert van de Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia De Haan en een traktatie voor alle bewoners. Burgemeester Wilfried Vandaele: “Het gemeentebestuur investeerde deze beleidsperiode aanzienlijk in de verbetering van de weginfrastructuur. We maakten een mooie inhaalbeweging, onder meer met de vernieuwing van enkele grote verkeersassen als Vosseslag, de Ringlaan in Wenduine en de Grotestraat in het centrum van De Haan.”

default

Schepen voor openbare werken en mobiliteit, Marleen De Soete: “De omvangrijke werken gingen op 28 maart 2022 van start. Er werd een volledig nieuw rioleringsstelsel aangelegd. Het gemengde stelsel is vervangen door een volledig gescheiden rioleringsstelsel, waarbij regen- en afvalwater apart worden afgevoerd, zoals het hoort. Ook de rijweg en de voetpaden zijn vernieuwd. Hierbij is rekening gehouden met de vraag van de lokale bewoners om meer parkeerplaatsen en een beter evenwicht tussen de bewoners, voetgangers, voertuigen en fietsers te creëren.”

Een proefproject wees uit dat éénrichtingsverkeer veiliger is voor alle weggebruikers en werd dus behouden. Langs weerszijden van de rijweg ligt een voetpad van minstens 1,5 meter en er zijn verhoogde parkeervakken van 2 meter.

In het deel van de Grotestraat tussen de Duinenweg en de Maurice Maeterlincklaan is gekozen voor éénzijdig parkeren aan de kant van de onpare huisnummers en een fietspad aan de kant van de pare huisnummers. En tussen de Maeterlinckstraat en Warvinge rijden de fietsers op een aanliggend verhoogd fietspad.

“Aansluitend werden ook de voetpaden op het kruispunt Bredeweg – Stationsstraat – Kardinaal Mercierlaan verlaagd en breder heraangelegd, werden in de Kardinaal Mercierlaan en Bredeweg fietssuggestiestroken voorzien en werd de Stationsstraat ingericht als fietszone. De werken kosten in totaal € 6.220.695,93 (exclusief btw), het gemeentelijk aandeel hierin was € 1.098.883,80 (exclusief btw)”, zegt schepen De Soete.

De straat werd op vrijdag 24 mei feestelijk geopend met een wandelconcert van de Koninklijke muziekmaatschappij Sint-Cecilia De Haan. Het gemeentebestuur trakteerde de bewoners ook op een drankje.

“Hiermee willen wij de bewoners van de Grotestraat en de lokale handelaars bedanken voor hun begrip en geduld van de voorbije twee jaar. Wegenwerken brengen onvermijdelijk hinder met zich mee, maar het resultaat is een aanzienlijke opwaardering voor de mensen die er wonen”, besluit burgemeester Vandaele.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.