Home > Herdenking 80 jaar Operation Jubilee te Middelkerke en Dieppe

Herdenking 80 jaar Operation Jubilee te Middelkerke en Dieppe

Geschreven op 19 augustus 2022 om 18:39 door Mario De Wilde

Vandaag was het precies 80 jaar geleden dat Operatie Jubilee, beter bekend als de raid op Dieppe, plaatsvond. Bij deze mislukte raid tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen 907 Canadese en ruim 600 Britse gesneuvelden te betreuren. Vooral de betrokkenheid van het Essex Scottish-regiment, onze latere bevrijders, maakt dit voor onze gemeente een speciale gebeurtenis.

The Royal Canadian Legion

Bij zonsopgang, op 19 augustus 1942, landden 553 leden van the Essex Scottish Regiment op Red Beach voor de stad Dieppe, als onderdeel van de 4th Canadian Division. Tegen 6.30 u. was de strijd voor de Canadezen effectief voorbij en om 11.00 u. werd de terugtrekking bevolen. Slechts 53 keerden terug naar Engeland, sommigen gewond.

Maar Middelkerke is nog nauwer betrokken. Zes van de van de ruim 1500 gesneuvelden van de raid op Dieppe liggen bij ons te Middelkerke begraven. Hun lichamen spoelden op onze stranden aan tussen 10 en 15 september 1942. Vervolgens werden ze op de gemeentelijke begraafplaats begraven binnen het Commonwealth perk.

Het Essex Scottish-regiment zal onze gemeente op 9 september 1944 bevrijden van de Duitse bezetting. Ook hier vielen 2 Canadese doden te betreuren. In 2019 werd hiervoor een gedenkplaat voorzien bij de kerk van Westende met de namen van de 2 slachtoffers.

Naast de neerlegging van een bloemstuk op de gemeentelijke begraafplaats van Middelkerke is op 19 augustus ook een afvaardiging van The Royal Canadian Legion aanwezig te Dieppe om er voor Middelkerke een bloemstuk te leggen bij het gedenkteken op Square Canada.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.