Home > Tips4Trips. Helende monumenten & heerlijke momenten in Zierikzee: Romantik Hotel Mondragon als uitvalsbasis

Tips4Trips. Helende monumenten & heerlijke momenten in Zierikzee: Romantik Hotel Mondragon als uitvalsbasis

Geschreven op 5 maart 2023 om 09:38 door Mario De Wilde

Ha, de kreeften en oesters achterna en tussendoor volop monumenten ontdekken want we strijken deze maand neer in Zierikzee. Noteer: Schouwen-Duiveland telt zo’n 35.000 eilandbewoners die resideren in schattige plaatsen als Scharendijke, Brouwershaven, Bruinisse, Renesse en Zierikzee. Nederland op z’n mooist, vooral in deze voorjaarsperiode. Onze uitvalsbasis voor drie fantastische dagen is Romantik Hotel Mondragon waar Govert Janzen zich als een perfecte gastheer, levensgenieter én gids over ons ontfermt.

Na twee jaar in lockdown voelt een tripje naar Nederland als een roadtrip, een uitstap naar eiland zelfs bijna buitenaards. Toeval? Als we Zierikzee binnenrijden, zien we overal vlaggetjes en lijkt het alsof vergeelde zwart-wit postkaarten weer tot leven komen. Als het woord ‘uitwaaien’ op de de dag van de schepping moest uitgevonden worden, dan was het vast hier. Meteen bij onze aankomst in Romantik Hotel Mandragon gaat het begrip ‘verwennerij’ in de hoogste versnelling. “Of we een goede reis gehad hebben, of we een koffie willen en wat de wensen zoal zijn…” Hier logeren gezelligheid, kwaliteit en comfort duidelijk onder één imposant dak vlak aan de haven.


Overal water
Die haven speelde eeuwenlang een belangrijke rol in Zierikzee. De stad verdiende immers eeuwenlang zowel aan de handel als de visserij. Na een verrukkelijk ontbijt met knapperige broodjes, topkoffie en veel lokaal lekkers vatten we onze ontdekkingsreis dan ook in de haven aan. Daarvoor krijgen we twee e-fietsen van het hotel aangeboden. Geen must maar wel leuk want het Stadhuismuseum bevindt zich op loopafstand. We komen ogen tekort en na ruim een uur en de passage van veel authentieke winkeltjes en hippe boetieks staan we weer aan de kade. Enkele lokale mosselvissers slaan een praatje in het bruine café De Gekroonde Suikerbiet (alleen de naam al!) en op een bankje discussiëren twee oudjes over gestoofde prei. Ja, het levensritme in Zierikzee neemt ons graag mee in een trage wals, met de prachtige kustlijn die de danspassen leidt.

70 jarige herdenking overstroming

Het jaar 2023 staat in het teken van de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Het thema van dit herdenkingsjaar in het nabijgelegen Watersnoodmuseum is: 70 jaar terug- en 70 jaar vooruitkijken. In een divers programma raken we gefascineerd door het jaar aan verschillende thema’s. De Watersnoodramp van 1953, water, klimaat en de zeespiegelstijging lopen als een rode draad door het programma. De locatie is al bijzonder en inspirerend want het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons, in Ouwerkerk, die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat. Als je het museum binnenloopt, stap je in de geschiedenis van het water van ’53 tot nu…

 

Fanfare

De oude haven met historische schepen is netjes afgeboord met riante patriciërswoningen en huizen met opvallend veel blinkend koperwerk. Het verwijst naar een bloeiende handel en veel inkomsten. Met de fiets gaat het naar Wijnhoeve De Kleine Schorre in ringdorp Dreischor. Het assortiment wijnen is geproduceerd uit de klassieke druivensoorten die oorspronkelijk uit de Elzas komen. Parelend in het voorjaarszonnetje proef ik een mousserende Auxerrois die (jawel) naar ‘nog meer’ smaakt. Bedenkers Johan en Paula wijzen naar de 63.000 wijnstokken en vertellen met tonnen passie over de hoge lichtintensiteit van het eiland. Tussendoor proeven we de Gris en Brut godendranken. Maar een strikte agenda verplicht ons om na een uurtje Dreischor weer uit te zwaaien. Voorwaar: de Kleine Schorre verdient een fanfare aan de deur.


Pannen van het dak
Jammer dat het donker wordt op Schouwen-Duivenland. Alhoewel, de romantiek neemt het nu nog meer over want we volgen de gloed van de sfeervolle nieuwe bar Eleven in ons hotel. Eenmaal de groene koetsdeur voorbij worden we gastvrij begroet en krijgen een tafeltje in het exquise Restaurant Cristó aangeboden. Zoals in alle Romantik Hotels is het culinair verwennen van de gasten ook in Mondragon een prioriteit. De kaart is behoorlijk gastronomisch en maakt regelmatig zuiderse uitstapjes. Wat vanuit de keuken komt aangewaaid, is een hemelse driegangenmenu waarbij de smaken elkaar in overtreffende trap aflossen. Hier is ongetwijfeld een jong team aan het werk die de pannen van de daken kookt. Afsluiten doen we met Hemelse Modder en Aardse Sneeuw. Wat dat precies betekent laat ik aan de verbeelding van de lezer over…


Uitverkoren
Het is al tegen middernacht als we de deur van onze premium hotelkamer openen. We kijken met open mond door het raam. Donkere schaduwen van torens krabben tegen de duisternis aan en een late klok van een kerk meldt dat het 24 uur is. Ver weg van nerveuze files, Temptation Island en Oekraïne sta ik in mijn heerlijke privé Cocoon van het Heerlijke Niets. Blinkend van contentement vlei ik me in in een diepe slaap in een zalig bed. Ik was drie dagen en twee nachten uitverkoren om dit bijzonder paradijs te gaan ontdekken. Dichter bij God en zijn veelbezongen hemel konden we niet komen.

Het merk Romantik

Authentieke ervaringen, warme gastvrijheid en echte geschiedenis kenmerken de bijna 200 Romantik Hotels & Restaurants in negen Europese landen – van hoogwaardige landherbergen tot unieke wellness huizen en de luxe hotels van Pearls by Romantik. Het merk wordt aangevuld met geselecteerde chalets, exclusieve B&B’s en herenhuizen in bruisende metropolen. Romantik-hosts verwelkomen reizigers in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Nederland, Italië, Portugal, Noorwegen en Slovenië. Via partnerschappen met les Collectionneurs in Frankrijk, Secret Retreats in Azië en de Gondwana Collection in Namibië biedt Romantik reizigers een premium netwerk dat in totaal 500 bijzondere adressen omvat. Een uitstekende keuken levende regioverankering verenigen de persoonlijk beheerde hotels in een exclusieve collectie voor de hoogste eisen onder de paraplu van een sterk merk Romantik, dat in 2022 reeds een halve eeuw in de bras staat voor mensen die graag van het leven genieten. Hierbij alvast een sfeerfilmpje van het bijzonder Romantik-hotel Mondragon in Zierikzee. Veel kijkplezier….

Lekker & leuk
Vermits Vlamingen van heerlijk tafelen houden, bezoeken we eveneens De Kaoie aan de Engelse Kade voor een smakelijk intermezzo. Vanaf ons tafeltjes hebben we een geweldig uitzicht over de haven. Gemoedelijke sfeer ook. Aanraders: de vissoep, gamba’s piri piri, stoverij van varkenswangetjes en crème brûlée. Jacco en Priscilla doen er alles aan om een uitje bij de Kaoie tot een unieke beleving te maken.

Onze tweede stop is Brasserie Maritime waar patron Ernesto zijn gasten laat genieten van culinaire hoogstandjes, gemaakt met passie op basis van lokale producten en ingrediënten. Een heerlijk terras, spartelverse vis op ons bord en een eigentijds interieur: het maakt van Brasserrie Maritime een hemels adresje voor jong en oud. Aanraders: pasta met zeevruchten, de kreeft en voor de zoetebekken een verrukkelijke sabayon.

Alle informatie over bovengenoemde adressen:

www.mondragon.nl
www.dekleineschorre.nl
www.brasseriedekaoie.nl
www.brasseriemaritime.nl

Win een overnachting met driegangenmenu plus fietsenverhuur voor twee in Romantik Hotel Mondragon. De eerste 10 reserveringen buiten de wedstrijd om krijgen € 20 korting op de prijs. Stuur gerust een mailtje (voor 20 maart 2023) naar mariodewilde@skynet.be met het antwoord waarom je zo graag naar Zierikzee zou willen. 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.