Home > (H)eerlijk Staden zet met 21 lokale producenten eigen geteelde producten in de kijker

(H)eerlijk Staden zet met 21 lokale producenten eigen geteelde producten in de kijker

Geschreven op 17 mei 2024 om 08:52 door Mario De Wilde

Met (H)eerlijk Staden wil Staden haar inwoners de kortste weg tonen naar producten geteeld op Stadense bodem. Goed voor de gezondheid, de portemonnee, het milieu en de lokale economie. De campagne is ondertussen aan haar derde editie toe. En met 21 deelnemende producenten, de omvangrijkste tot nog toe.
Van grond tot mond
“Staden is een landelijke, groene gemeente. Grote troeven die het gemeentebestuur verder wil versterken”, verduidelijkt schepen van landbouw Chris Verhaeghe. Onder de noemer (H)eerlijk Staden promootte Staden daarom in het verleden de korte keten, waarbij de kweker rechtstreeks verkoopt aan de verbruiker. “Zo kan de landbouwer of sierteler zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. In ruil krijg je verse en kwaliteitsvolle producten met liefde geteeld, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Consumenten geven zo met hun lokale aankoop het milieu, de eigen gezondheid en de gepassioneerde landbouwers en siertelers een duwtje in de rug.”
Overzicht van lokale producenten
Het gemeentebestuur deed een oproep bij enthousiaste Stadense producenten die mee hun schouders onder deze campagne willen zetten. 21 lokale producenten tekenden in. “Hun aanbod werd gebundeld in een brochure die deze week bij alle Stadenaars in de brievenbus belandt. Onze boodschap is duidelijk: ga voor lokale teelt en steun de producent uit jouw buurt!” Een duurzame keuze die het gemeentebestuur wil belonen.
Van Stadenbon tot eigen bloemenweide
Wie een bezoekje brengt aan de producenten uit de brochure, maakt kans op één van de Stadenbonnen ter waarde van 50 euro. Hoe meer lokale verkooppunten de inwoners bezoeken, hoe groter de kans dat ze een bon in de wacht slepen. “Maar inwoners kunnen ook zelf aan de slag”, vervolgt de schepen. “Met een bon voor een gratis zakje bloemzaadjes kunnen ze in eigen tuin een bloemenweide aanleggen. Als duurzame gemeente stimuleert Staden zo de biodiversiteit in de tuinen van haar inwoners.” Wie het liever sportiever aanpakt, kan met de fietstocht ‘Landbouw is Lekker’ genieten van een fietstocht van 50 kilometer langs de verschillende aanbieders uit de brochure. De campagne loop tot 1 september. Halfweg september maakt Staden de winnaars van de Stadenbonnen bekend via www.staden.be en de Facebookpagina van gemeente Staden. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.