Home > Haven van Oostende vierde gisteren 25-jarig bestaan met inspirerend evenement

Haven van Oostende vierde gisteren 25-jarig bestaan met inspirerend evenement

Geschreven op 11 februari 2022 om 09:03 door Mario De Wilde

Gisteren werd het startschot gegeven van een reeks evenementen in het kader van het 25-jarig bestaan van Haven Oostende en het 10-jarig bestaan van haar dochteronderneming Renewable Energy Base Oostende, de zwaarlastterminal REBO, die sinds 2019 een volle dochteronderneming is van Haven Oostende. Een avond in beperkt gezelschap van ministers en prominenten uit zowel het politieke landschap als de bedrijfswereld waar de toekomstvisie van Haven Oostende centraal stond.

Duurzame tewerkstelling
Gedurende het hele jaar zal Haven Oostende haar werking onder de aandacht brengen van investeerders, politieke beslissingsnemers en burgers. Er staan verschillende evenementen en activiteiten op de planning, maar daarover wordt later meer gecommuniceerd. Sinds 2019 definieert Haven Oostende als missie: “Het creëren van duurzame maritieme tewerkstelling”. De visie: “Excelleren in duurzame groeimarkten met watergebonden activiteiten” is de leidraad in de dagelijkse werking en bij het aantrekken van nieuwe bedrijven. Met circa 400 bijkomende jobs die sinds 2019 gecreëerd werden, ondersteunt het succes verdere actie in de toekomst. Haven Oostende streeft ernaar om maximaal in te zetten op duurzame tewerkstelling.

“Het havenlandschap verandert wereldwijd in een razendsnel tempo. Haven Oostende dient zich te diversifiëren om de continuïteit van activiteiten en tewerkstelling ook in de toekomst te borgen. Dit is exact wat Haven Oostende sinds enkele jaren beoogt. En met succes. Volgens cijfers van Nationale Bank België heeft Haven Oostende een toegevoegde waarde van 1 032 miljoen euro, stelt ze direct 5 278 mensen tewerk en indirect 4 372 mensen”, verklaart Dirk Declerck, CEO – Gedelegeerd Bestuurder Haven Oostende
Elfde provincie
De avond was gevuld met presentaties en debatten onder leiding van Annelies Van Herck en Wim Opbrouck en aangevuld met hoogstaande animaties. Wim Opbrouck bracht ook een ode aan Haven Oostende met zijn “Havenlied” waarin hij de kernboodschap van de haven muzikaal belicht. Haven Oostende is een motor van tewerkstelling, actief binnen haar 5 pijlers en zet zich in om een uitvalsbasis te bieden voor de elfde provincie.

“In en op onze Noordzee vinden op vrij beperkte ruimte heel wat activiteiten plaats. Het is noodzakelijk om de verschillende belangen te verzoenen en elke activiteit een plek te geven, want dit zorgt voor bijkomende tewerkstelling in de Oostendse regio en West-Vlaanderen. Oostende heeft de ambitie om de hoofdstad te zijn van onze elfde provincie, die steeds meer een volwaardige provincie vormt. Haven Oostende is hier de ideale uitvalsbasis voor”, voegt Bart Tommelein, Burgemeester Stad Oostende en Voorzitter REBO daar aan toe. Verder kon men genieten van instrumentale intermezzo’s en de zandkunstenares Colette – bekend van Belgium’s Got Talent – die met zand de (toekomst)visie van Haven Oostende op een lichtbak toverde.

Panelgesprek 1
In het eerste panelgesprek zetelden Charlotte Verkeyn, voorzitter Haven Oostende, Jan Mees, algemeen directeur van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en Peter Grognard, managing director van het von Karman Institute. Onder leiding van Wim Opbrouck werden onderzoek, innovatie en start-ups voor het voetlicht gebracht. “Haven Oostende vervult een belangrijke economische rol. Niet alleen qua werkgelegenheid, scheepvaart en logistiek, maar ook als katalysator voor innovatie en start-ups. Onze clusterwerking is de sleutel tot succes. Daarenboven is het creëren van werkgelegenheid ook een belangrijk middel om de brain drain tegen te gaan en zo de toekomst van de stad te verzekeren”, zegt Charlotte Verkeyn, Voorzitter Haven Oostende
Panelgesprek 2
Het tweede debat werd geleid door Annelies Van Herck. Zij nodigde minister-president Jan Jambon, minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne, Chris Peeters, CEO van hoogspanningsbeheerder ELIA en Dirk Declerck, CEO Haven Oostende, uit in de zetel. Het economisch belang en de toekomstperspectieven van Haven Oostende in het Vlaamse havenlandschap stonden hier centraal. “Het relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ legt de nadruk op een duurzame transitie van onze economie. Wat Haven Oostende onderneemt sluit mooi aan bij de doelstelling van dit plan”, aldus Minister-president Jan Jambon

“Haven Oostende is een motor van tewerkstelling. Vanop het federale niveau zorgen we mee voor een competitief kader waardoor het voor bedrijven interessant wordt om zich hier te vestigen en zo de economische groei te ondersteunen. Want het is die groei die zal zorgen voor jobs en welvaart in de kustregio’s. Daarom zet ik mij ook in voor het vrijwaren van de historische vaarroutes tussen Oostende en het Verenigd Koninkrijk. We mogen niet alleen inzetten op toerisme, onze kust heeft vele troeven en daar moeten we gebruik van maken”, besloot Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne.

Foto’s Haven Oostende

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.