Home > Hartverwarmende soep voor buurtgerichte zorg in Middelkerke

Hartverwarmende soep voor buurtgerichte zorg in Middelkerke

Geschreven op 16 maart 2024 om 07:39 door Mario De Wilde

Buurtgerichte zorg is één van de nieuwste initiatieven van het lokaal dienstencentrum in Middelkerke. Schepen Dirk Gilliaert: “We capteren zoals een antenne de plaatselijke wensen en noden van een buurt. Daar trachten we zo goed mogelijk op in te spelen.” Het laatste soepmoment op 6 februari in Middelpunt lokte heel wat buurtbewoners. Binnenkort bezoekt ‘Soep in je buurt’ een laatste wijk in Middelkerke centrum. In juni volgt dan nog een gezamenlijk slotmoment.

Een rondje gerichte zorg

“De concrete planning leggen we eerstdaags vast”, zegt schepen Dirk Gilliaert. We concentreren ons in eerste instantie op de wijken in Middelkerke. We hielden al een soepmoment voor de buurten rond de Sint-Theresiakapel, rond Ten Poele en rond Haerlebout. We bezoeken nog één wijk en organiseren nadien een gezamenlijk ontmoetingsmoment voor alle vier bezochte buurten.

Maakt vangnet zichtbaar

Wat is het opzet? “Rondom het gezellige moment van samen een kop soep eten, verzamelen we vaak voorkomende ondersteuningswensen en vragen van de buurtbewoners”, verklaart Dirk Gilliaert. Hoe werkt buurtgerichte zorg? “We merken dat bepaalde noden heel buurtgericht zijn. Als we ter plekke gaan, kunnen we snel zorgnoden detecteren en aanpakken. En vooral op maat werken. Je merkt ook dat we een sociaal vangnet zichtbaar maken, want buren willen vaak anderen helpen. Dat gaat vaak over kleine dingetjes. Denk maar aan boodschappen of vervoer.”

Correct doorverwijzen naar de juiste zorg

“We krijgen goeie en dankbare commentaren over deze aanpak. We zijn een sterk vergrijsde gemeente, dus het grote deel van onze inwoners is gebaat bij ruime en correcte informatie over ons lokale zorgaanbod. Sommige bewoners zijn al flink geholpen als onze medewerkers hen doorverwijzen naar de juiste instanties of informatie. Iets waar we met ‘Soep in je buurt’ wonderwel in slagen”, aldus Dirk Gilliaert.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.