Home > Harmonie van Jabbeke viert einde september 70ste verjaardag met Galaconcert voor het goede doel

Harmonie van Jabbeke viert einde september 70ste verjaardag met Galaconcert voor het goede doel

Geschreven op 4 september 2022 om 10:16 door Mario De Wilde

Op vrijdagavond 23 september organiseert de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Jabbeke een galaconcert ter gelegenheid van haar 70ste verjaardag. We nodigen hiervoor niemand minder dan de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen uit, die onder leiding van Adjudant-Majoor Onderkapelmeester Hans Demeurisse een rijk en gevarieerd muzikaal programma zal brengen in het Jabbeekse Vrijetijdscentrum.

Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen bestaat sinds 1832 en is het oudste en grootste militaire orkest van België. Deze muziekkapel bestaat uit een groot harmonieorkest van 70 streng geselecteerde professionele muzikanten en een uniek cavalerie-trompetterkorps van 13 trompetters. Dit orkest is internationaal gerenommeerd en weet zowel muziekkenners als het grote publiek in binnen- en buitenland te boeien met hun prestigieuze concerten. Op vrijdag 23 september zijn zij voor het eerst te gast in Jabbeke, een niet te missen concert dus!

Benefietconcert

Bovendien gaan de opbrengsten van dit concert naar twee goede doelen uit de streek: Huis Snello (een huis voor jongvolwassenen met een beperking te Snellegem) en De Muziekbank (een initiatief van het Streekfonds West-Vlaanderen ter ondersteuning van kansarme en kwetsbare kinderen en jongeren met talent voor muziek).

Waar en wanneer:

Vrijetijdscentrum Jabbeke (Vlamingveld 40, 8490 Jabbeke)
vrijdag 23 september, 19.30 uur (deuren gaan open vanaf 18.45 uur)

Tickets:

VVK 20 euro (tot en met donderdag 22 september, zolang de voorraad strekt)
ADD 25 euro (bij bestelling/aankoop op vrijdag 23 september 2022)

Kaarten bestellen in VVK kan via het bestelformulier op www.harmoniejabbeke.be, een mailtje naar tickets@harmoniejabbeke.be of via leden

70 jaar harmonie

Onze harmonie ontstond als een fanfareorkest in 1952, toen het dorpsleven geleidelijk aan terugkeerde na de Tweede Wereldoorlog. Karel Vanmaele, die nog dirigent geweest was van een vooroorlogse fanfare, slaagde erin om een aantal kapitaalkrachtige dorpsnotabelen warm te maken voor zijn ambitieus plan om een nieuwe muziekvereniging op te richten. Op 10 december werd de Sint-Ceciliafanfare Jabbeke opgericht met Cyriel Jonckheere als voorzitter, Karel Vanmaele als dirigent, Karel Astaes als secretaris-schatbewaarder, Albert Bogaert als bestuurslid-burgemeester, graaf Christiaan de Renesse als bestuurslid en E.H. Henri Delarue als proost. De volgende decennia maakte de muziekvereniging heel wat evoluties door, zowel op het vlak van instrumentatie (van fanfare- naar harmonieorkest), samenstelling (bv. oprichting van een majorettekorps (1968-1999) en een drumband (sinds 2017)), ledenbestand (van uitsluitend mannen naar een gelijke verhouding mannen-vrouwen) als kostumering.

De coronacrisis zorgde in het verenigingsleven zorgde voor twee moeilijke jaren, maar het jubileumjaar 2022 bracht gelukkig beterschap. Na de hervatting van de repetities eind januari kon de harmonie op 6 juni 2022 eindelijk weer haar eerste Lenteconcert sinds 2019 organiseren. Verder staan er dit jaar meer dan vijftien muzikale uitstappen binnen en buiten de gemeentegrenzen op het programma. Op 2 september organiseerde de harmonie een feestelijke verjaardagsreceptie voor haar leden en ereleden. Nu volgt het Galaconcert op 23 september. Het Kerstconcert op 17 december vormt de muzikale afsluiter van dit jubileumjaar.

Momenteel bestaat de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Jabbeke uit een harmonie- en jeugdorkest onder leiding van Cécile Busar en een drumband onder leiding van Mathias Jonckheere, goed voor in totaal zo’n 90 enthousiaste muzikanten tussen 10 en 80 jaar. Sinds 2018 is Tine Maes voorzitter van de vereniging.

De groepsfoto (fotograaf: Davy Coghe) met het bestuur en de werkgroep van KH Sint-Cecilia Jabbeke en vertegenwoordigers van Huis Snello

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.